петък, 21 декември 2012 г.

AКТУАЛНО


Oтзвук  за избора на Сотир Цацаров

С 18 гласа "за", три "против" и три "въздържал се" Висшият съдебен съвет (ВСС) избра от раз Сотир Цацаров за главен прокурор. Той беше предизвестеният фаворит на властта, нееднократно хвален от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов като "стабилен". Цацаров беше кандидатът, срещу който имаше най-много сигнали за нарушения, които той така и не успя да обясни убедително. "Нещата са в ръцете на държавния глава", каза Цацаров минути след гласуването. Президентът Росен Плевнелиев може еднократно да откаже да издаде указ за назначението му, но не може да отхвърли повторно предложение от ВСС.  Ето и някой коментари от днес към  въпросният избор:
 ЕК: Разочароващо е, че ВСС не можа да избегне противоречиви решение Брюксел отказа да коментира личността на Сотир Цацаров "ЕК няма да коментира личността на избрания нов главен прокурор. Наблюдението над правосъдието и вътрешните работи у нас продължава. Нов доклад може да има по всяко време", съобщи говорителят на ЕК Фредерик Венсан. Той отказа да коментира и въпросителните около процедурата по избора на главен прокурор, като само уточни, че преди дни неговият колега Марк Грей много ясно е изразил очакванията на ЕК. Това предаде БНР. Очакванията бяха: процесът по избор на нов главен прокурор да е честен и обективен при гарантирана тайна на вота. Към това днес Фредерик Венсан добави и фразата: "Никой няма интерес хората избрани на ключови ръководни постове да започват работата си под сянката на несигурността". В отговор на въпрос дали този избор, който нееднократно беше сочен от ЕК като тест за България, ще доведе до нов доклад за страната ни преди края на следващата година, говорителят каза: "Мониторингът върху правосъдието и вътрешните работи продължава и ЕК може във всеки един момент да реши да направи коментари или да изготви доклади". По-късно на допълнителни въпроси, зададени от в. "Капитал", ЕК добави: "Това е изключително важен пост в управлението на съдебната система в България. Именно заради това той е важен при оценката, която се извършва чрез Механизма за проверка и сътрудничество. В досегашните доклади ясно беше посочено, че има да бъде свършена много работа в посока модернизирането на прокуратурата и да бъдат научени уроците от проблемите от миналото. Комисията винаги е подчертавала, че за да бъдат тези ключови звена двигатели на реформи, те имат нужда от ръководители, които са избрани на базата на професионални заслуги и морални качества и обществото трябва да види това. Никой няма интерес от това ключовите ръководители да започват своята работа, обременени от сянката на съмнение. Затова е разочароващо, че ВСС не е съумял да организира работата си по начин, който да избегне противоречиви решения в това отношение.
БСП- Тъй нареченият избор на главен прокурор, осъществен от Висшият съдебен съвет в четвъртък, се проведе по процедура, създадена ad hoc и поставяща под сериозни съмнения самия избор. Това заяви от името на БСП депутатът Михаил Миков, който заедно с Янаки Стоилов направиха изявление за медиите.
ДСБ- Още от момента на сфромиране на правителството на ГЕРБ, премиерът и вътрешният министър заеха позиция против  промяна в работата на прокуратурата и така се заявиха като защитници на статуквото в съдебната власт. Това беше и първият разрив между управляващите и „Синята коалиция“, която винаги е приемала радикалната реформа в прокуратурата за основен приоритет и необходима  първа стъпка за осигуряване на правосъдие и справедливост. Призоваваме Президента на Републиката да не подписва указ, който ще скрепи нарушение на Конституцията и ще утвърди за нови седем години статуквото в прокуратурата и правосъдието. 


ГЕРБ- Процедурата по избор на главен прокурор беше изключително прозрачна, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ