понеделник, 3 декември 2012 г.

АКТУАЛНО


БОРИСОВ-ОБАМА


Премиерът Бойко Борисов ще бъде приет от президента на САЩ Барак Обама днес, за да обсъдят по-конкретно участието на България в мисията на НАТО в Афганистан, предаде БТА, като се позова на съобщение на Белия дом.
По време на срещата, която ще се състоя в Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон, Обама и Борисов ще разговарят още за разследването на самоубийствения атентат на 18 юли в Бургас, при който освен нападателя камикадзе загинаха петима израелски туристи и техният български шофьор. Реплики от тракийски златни съкровища са част от подаръците, които ще получи  президентът на САЩ Барак Обама от българския   министър-председател Бойко Борисов по време на предстоящата им среща в Белия дом. Както каза Иво Инджев много български медии изтъкват, че Борисов е “първият европейски лидер, който ще се срещне с американския президент във Вашингтон след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември”. Но на езика на Вашингтон по-скоро става дума за последния европейски лидер, с когото Обама се среща в края на първия си мандат.               снимка:Преса



И КИПЪР НИ РЕЖЕ ЗА ШЕНГЕН
Присъединяването на Румъния и България към Шенген не е в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 6 и 7 декември, защото не е постигнат напредък от последния съвет през октомври, заяви Никос Христодулидис, говорител на кипърското председателство на Европейския съюз, цитиран от БТА. Дипломатически източни от Брюксел заявиха тогава, че разглеждането на искането за присъединяване на двете страни е отложено за март 2013 г., заради несигурността относно способността на властите в тези държави да спазват задълженията си.