събота, 29 декември 2012 г.

АКТУАЛНИ КОМЕНТАРИ


Eвропа пред разпад 


 Президентът на ЕС Херман ван Ромпой смъмри премиера на Великобритания Дейвид Камерън за позицията му, че Великобритания може да напусне съюза. Камерън застрашава бъдещето на ЕС, коментира в интервю за в. "Гардиън" Ромпой, изразявайки за първи път мнението си за политиката на британския премиер. Ромпой каза, че ако Великобритания реши да напусне ЕС, то това ще е все едно приятел да замине в пустинята. Европрезидентът за първи път взе отношение към опитите на Камерън под натиска на евроскептиците в неговата Консервативна партия да прехвърли обратно някои правомощия на Брюксел на Лондон. "Гардиън" отбелязва, че според допитване на общественото мнение 51 на сто от британците предпочитат пълното излизане на Великобритания от ЕС. На Албиона ЕС се възприема като институция, която се меси във вътрешните дела на страната и пилее пари, докато на британците се налагат мерки за икономии. Междувременно бившият шеф на Еврокомисията Жак Делор изрази мнение, че е по-добре Великобритание да излезе от ЕС, като обаче й се предложат нови форми на сътрудничество.

Борисов не дремел, май ние дремем

Премиерът Бойко Борисов отрече, че е задрямал на церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир на ЕС в Осло пред Канал 3. Никога не съм задрямвал, категоричен бе министър-председателят. По негови думи кадрите на камерите са показали как чете SMS-и от министрите си. Според Борисов премиерите командват държави и няма как три часа да не прочете какво се случва във въпросната държава.
Ако си спомням добре  Борисов първо обясни дрямката си с часовата разлика. Сега казва, че е чел СМС. Утре какво ще измисли?
 Борисов отговори на въпроси на журналиста Сашо Диков, който заяви, че българите искат да живеят в нормална държава, а не в тъпа милиционерска атмосфера, която е създадена в момента. Това са пълни глупости, заяви в отговор премиерът. Считаш ли, че е милиционерска държавата и пред хиляди и милиони хора ти да в момента говориш това, каза Борисов. Защо не го говорят там, където има милиционерски държави, попита министър-председателят и продължи:"Почваш да говориш неща, които не са верни, преди два дни ми си се обадил и казваш, че искаш интервю. Някой да ти е казал какви въпроси да ме питаш, някой да ти е казал, че ако питаш нещо, ще ти вземат камерата и касетата. Никой".
Явно представата на Борисов за   демокрацията е нещо като Хайд парк и толкова.  Аз пък искам: отзоваване на депутати по бързата процедура, по-малко държава в бизнеса, почтени, а не послушни прокурори и съдии, контрол над публичните разходи, и други нещица, които правят демокрацията демокрация.