понеделник, 7 януари 2013 г.

АКТУАЛНА ПОЗИЦИЯ


Хронология на позициите на Бойко Борисов за АЕЦ Белене

- юли 2009 г. - замразяваме АЕЦ "Белене";
- септември 2009 г. - "Белене" е икономически необоснован проект;
- март 2010 г. - АЕЦ "Белене" е висша форма на корупция. "Белене" е гьол, пълен с жаби за 800 милиона лева;
- АЕЦ "Белене" ще спре или ще се строи с европари.
Удивително е, че почти цяла година след началото на управлението на ГЕРБ Бойко Борисов поддържа общо взето една позиция - срещу проекта АЕЦ "Белене". Но забележете обрата:
- юни 2010 г. - "Белене" не е замразен;
- септември 2010 г. - АЕЦ "Белене" може да стартира още утре;
- октомври 2010 г. - намерен е стратегически инвеститор от Бавария за АЕЦ "Белене";
Сега забележете просветлението, сигурно дошло от Деня на будителите - 1 ноември: АЕЦ "Белене" е изключително важна за България. Коментарите са: "Бойко Борисов подкрепя с цялото си сърце АЕЦ "Белене".
- 6 ноември 2010 г. - Бойко Борисов ще поиска от Путин твърда цена за построяването на "Белене";
- 12 ноември 2010 г. - на срещата с Путин няма да се говори за Белене. Може би тогава Бойко Борисов е смятал да говорят за кучето, което му подари.
- края на февруари 2011 г. - ако не започнем да строим "Белене", след 15 години икономиката на България ще банкрутира. Ако имаме предвид огромната междуфирмена задлъжнялост, икономиката на страната вече е на прага на това състояние.
- април 2011 г. - Трайков, седнете с Дянков и се разберете за "Белене". Не искам да се меся в решението за "Белене". Любопитно е защо интересът на премиера към тази тема изчезва. Може би защото не става дума нито за неговия футболен отбор, нито за назначаване на нови собственици на известни футболни клубове.
- януари 2012 г. - максимум до три седмици ще стане ясно дали ще строим "Белене".
- забележете новия обрат – март 2012г. - "аз изпратих Трайков преди един месец лично заедно с Дянков в Москва да каже на руснаците, че няма да строим "Белене". Вероятно министър Дянков е решил, че не е любезно да "напляска" своите домакини и е отложил това свое намерение за неутралния терен на Арбитражния съд. Но да продължим с Борисов: "Искам да си вземем, да си платим реактора и да си го закараме в Козлодуй. Аз лично." Това ми напомня за тези хора, които изкупуват и прекарват с каруци стари метални уреди. Но грешите. В нашия случай става дума за богат човек.
- март 2012 г. - Аз българо-руска централа по време на моето управление в "Белене" няма да правя.
В края на март  правителството приема решение за спиране на строителството на АЕЦ "Белене". Скоро след това Народното събрание услужливо одобрява, подкрепя със свое решение този акт.
В края на месец септември от мнозинството начело с председателя, се предлага нов проект за решение на Народното събрание - за рестартиране на проекта чрез някакви частни инвеститори. ГЕРБ отново е за "Белене". Няколко дни по-късно проектът е изтеглен. След консултациите с президента за провеждане на референдума, Бойко Борисов заяви: "Ще подкрепим какъвто текст дадат от БСП". Всъщност  текстът вече е даден от Инициативния комитет и подкрепен от стотици хиляди българи.
Вчера премиерът разпореди три пъти не на „Белене“.  Това, което ние ще дадем като инструкция на членовете на партия ГЕРБ, е да гласуват на референдума с „не”. Това заяви премиерът Бойко Борисов в предаването „Насреща с Люба Кулезич” на ТВ7.