четвъртък, 14 февруари 2013 г.

АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ

Крал ли е Бойко Борисов коли в Будапеща?


Името на Делото за оперативно наблюдение „Буда” на Бойко Борисов вероятно няма общо с древния индийски учител Сидхарта Гаутама Буда, поставил началото на будизма. То може би идва от столицата на Унгария Будапеща. Журналистът от тв СКАТ и известен политически наблюдател Велизар Енчев твърди, че докато е бил посланик на България в Хърватия, са го информирали, че през 1990 г. Бойко Борисов е бил арестуван заедно с други българи в Будапеща за кражба на коли. Ето и част от интервюто публикувано от агенция „Пик“:
В.Енчев
- Г-н Енчев, твърдите, че като дипломат са ви докладвали за арест на Бойко Борисов в Унгария. Бихте ли разказали тази история
- Като посланик в Република Хърватия през септември 2001 г. шифровчикът в посолството ме информира, че лично той е изпращал през 1990 г. шифрограма от посолството в Будапеща, където е работил, до отдел „Консулски” в Министерство на външните работи.
Шифрограмата е написана от тогавашния български консул, за съжаление не му знам името, но знам името на шифровчика. Не мога обаче да ви го кажа, за да не му създам проблеми.
От шифрограмата става ясно, че лице с името Бойко Борисов е арестувано от унгарската полиция за участие в българска банда за кражба на коли. Моят шифровчик сподели, че може да е съвпадение на имената, защото не си спомня второто име. Но от разговорите, които имах в посолството тогава, е чул, че става дума за бивш служител на МВР.
- Опитахте ли се да проверите тази информация?
- С този факт през 2006 г. запознах тогавашния вътрешен министър Румен Петков, беше по време на кметските избори, на които се кандидатирах за независим. Петков ми отговори, че не е чувал за подобна информация. Същото направих и в писма до министър-председателя тогава Сергей Станишев и министъра на външните работи Ивайло Калфин, като от последния поисках предоставянето на тази информация от дирекция „Консулска служба”. Но не получих отговор и от двете личности.