петък, 1 февруари 2013 г.

СКАНДАЛ!


СРС-та и секретни  документи за АМ „Тракия”, министри чакали облаги!

Владея 100 процента положението с магистрала „Тракия”. „Освен манипулациите на медиите, което е твой специалност... трябва да кажеш, че разполагаш с широк екип от експерти под ръка, от ниско ниво до ниво зам.-министри и министри.” След това Красимир Георгиев продължава: „Изглежда трябва да ти го кажа директно. Аз не искам никой да ме свърже, че участвам в манипулацията на процеса, но иначе периодически ще ти предавам желания, които ти ще облечеш в професионални действия”.
Това са само част от скандалните разговори, записани чрез СРС по разпореждане на прокуратурата през 2006 г. Досега те бяха с гриф „Секретно” и медиите нямаха достъп до тях. Обществото също. Те са част от досъдебно производство и докладна, изпратена до тогавашния главен прокурор Борис Велчев. Става дума за паралелни преговори и нерегламентирани контакти на представител на частна фирма Красимир георгиев с чуждестранни и български партньори, с които държавата е подписвала правителствени договори. Тези разговори са се водили, правили са се договорки и са уточнявани параметри преди още МС да се произнесе и да се подпишат съответните документи. По такъв начин е нарушаван драстично Законът за опазване на класифицирана информация и са издавани държавни тайни. Днес Фрогнюз разпространи част от тях
В записаните разговори става дума и за министри от кабинета „Станишев”, които в момента са депутати от парламентарната група на левицата. Ще ви представим част от материалите с гриф „Секретно”.  В изложението до Главния прокурор пише дословно:

Красимир Георгиев, шеф на „Фронтиер” изразява желание да доведе вицепрезидента на Газпром банк, с който да се ключи договор за пиар кампания за реклама на Газпром в рамките на три месеца и поддържаща за пет години напред. Красимир Георгиев съветтва своя събеседник, шеф на българска медия: „Освен манипулациите на медиите, което е твой специалност... трябва да кажеш, че разполагаш с широк екип от експерти под ръка, от ниско ниво до ниво зам.-министри и министри.” След това Георгиев продължава: „Изглежда трябва да ти го кажа директно. Аз не искам никой да ме свърже, че участвам в манипулацията на процеса, но иначе периодически ще ти предавам желания, които ти ще облечеш в професионални действия”.
 Фактическите данни от телефонните разговори, проведени от Красимир Георгиев в периода 13.10.2006 до 01.12.2006 г. с различни негови събеседници от страната и чужбина, категорично сочат следното: Всички разговори на Красимир Георгиев представляват неофициални преговори с чуждестранни и български партньори  по стратегически правителствени поръчки. От характера на разговорите става ясно, че те се провеждат в момента, когато още не са приключили официалните правителствени преговори. От разговорите става ясно, че Георгиев разполага с документи, становища и мнение на отделни министри и длъжностни лица, оторизирани да подпишат съответния правителствен договор. От съдържанието на разговорите става ясно още, че Георгиев извършва тази дейност със знанието на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В този аспект не е пресилено да се твърди, че Георгиев се явява организатор и координатор на паралелен неправителствен екип, което обяснява доверието демонсстрирано от партньорите, с които разговаря. Той фактически е пълномощник на министъра на икономиката.
Забележителен е разговор под № 605, откъс от който ви предлагаме. Събеседникът на Георгиев, някой си ................ му казва, че неговия началник е бил в София и се е срещнал с двама министри. Пита какво е мнението за тези разговори. Георгиев му отговаря: „Нашият министър замина за арабския регион...аз ще имам информация през уикенда... а утре ще се свържа с Гагаузов (министър на регионалното развитие и благоустройството, б.р.) и той ще ми обясни отчасти, но най-интересната информация очаквам от този човек Овчаров, който е министър на енергетиката. Защото след всички тия срещи ще трябва да се видим отново...за да видим каква е ситуацията, какъв е целият въпрос... да извлечем някаква полза.
В почти всички разговори става въпрос за Румен Овчаров, като Георгиев не крие близостта си с него. Споменава го по различни начини, понякога съвсем конспиративно. Нарича го главно: „дългия”, „Румен”, „министъра”, „нашият човек”.
 Налични са и SMS-и, които Георгиев изпраща до различни партньори със следното съдържание: „Р.О. поръча нещо спешно, трябва да се видим да говорим”. Георгиев е в „топли” връзки и с министър Асен Гагаузов, с който уговаря директно свои икономически интереси по отношение на строителството на магистрала „Тракия”. Наличен е SMS до министъра със следното съдържание: „Аз съм готов със схемата за авт. Тракия, кога да мина след обяд”.
Георгиев е в „топли” връзки и с министър Асен Гагаузов, с който уговаря директно свои икономически интереси по отношение на строителството на магистрала „Тракия”. Наличен е SMS до министъра със следното съдържание: „Аз съм готов със схемата за авт. Тракия, кога да мина след обяд”.

Засечени са нерегламентирани контакти на Красимир Георгиев и със зам.-министъра на икономиата и енергетиката Корнелия Нинова. Така например наличен е разговор на Георгиев с Нинова по повод разговор с известен банкер за проект, който да бъде стартиран без решение на Министерския съвет. Това е разговор № 265. (Името на банкера се пази в редакцията, б.р.) Логично е да се зададе въпроса, по какъв начин предсдтавител на частна фирма се явява посредник между висш държавен служител, който извършва нерегламентирана сделка с шеф на голяма частна чуждестранна банка. Такава „процедура” законът не предвижда.
Нерегламентираните контакти между Нинова и Георгиев продължават и по повод на други сделки, включително с чужди фирми, което е абсолятно недопустимо. Стига се дотам, че Корнелия Нинова урежда включването на Георгиев в делегация на премиера Станишев за Китай като му казва: „само ми изпрати някаква фирма, от чието име ще бъдеш...”

Конспиративни и нерегламентирани разговори Корнелия Нинова е водила с Красимир Георгиев и по повод досъдебно производство № 245/06 по описа  на НСлС – следовател Татяна Шарланджиева. Тези връзки стават са били достояние и са предмет на разследване от Върховна касационна прокуратура, но така и не се стига доникъде. Защо – не е ясно.
Налага се безспорният извод, че Красимир Георгиев се явява доверено лице, което извършва нерегламентирани контакти и договорки с чужди и български партньори по държавни сделки. За тяхното изпълнение той разполага не само с доверие, но и със свобода сам да организира своя бизнес, да формира екипи и параметри. Анализът на записаните разговори показва, че в голямата част от тях Георгиев съобщава министерски решения, предстоящи обсъждания и проекто решения, които представляват държавна тайна. Съответно министрите и висшите държавни служители, доверили му подобна информация също са нарушили чл. 25 от Закона за защита на класифицираната информация и би трябвало да отговарят за това си деяние

Конкретен пример е случаят с „Булгартабак холдинг”, който е включен на първо място в „Списъка на търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, които са от значение за националната сигурност на Р България”. В различни разговори са обсъждани параметри и информация, която представлява категорично държавна тайна и по същество застрашава националната сигурност. В докладнта до главния прокурор се изреждат цял списък от точки и алинеи, които сочат драстично нарушение от страна на министри и Георгиев.  

В един от разговорите си с Корнелия Нинова Георгиев я моли да спре решението на нейна колежка да се обединят два проекта. Тя обещава да свърши работа, а той завършва с: „Ще ви бъдем благодарни. Ха-ха-ха.” Този израз се повтаря многократно в различни разговори и очевидно е парола, която гарантира, че ще има съответно възнаграждение за услугата. Пример за това е разговор между Гергиев и Росен (Росен Карадимов, съветник на премиера Сергей Станишев) по повод среща на Росен с министър Асен Гагаузов. Когато Росен казал на Гагаузов че „владее 100 процента положението с магистрала „Тракия” се „появил блясък в очите” на министъра, защото осъзнал, че „тука май има хляб”. След този израз двамата събеседници – Росен и Георгиев си разменят дежурното: „Ха-ха-ха. Да”.
Дадени са и други подобни примери. В един от тях се цитира разговор, в който Георгиев обяснява, че дадени партньори са принудени да се съобразят с неговите условия. Това той описва така: „Каквото можахме направихме, внушихме им чувство за вина. Създадохме евреи. Нямаше как по друг начин да постигнем компенсация. Ха-ха-ха.”

В изложението до главния прокурор разследващите магистрати предлагат да се образува досъдебно производство, за да се разкрият и други обстоятелства от нерегламентираните контакти и груби нарушения на законите. Предлага се също да се съберат веществени доказателства, свързани със стратегически правителствени поръчки, да се направи анализ и да се систематизират лицата, извършили нарушения на държавната тайна.

Както е известно, разследването не продължава, а виновните си остават невинни, тъй като никой не се заема да докаже вината им. Част от тези хора днес са в парламента и вече са в кампания за следващите избори с претенциите, че трябва отново да управляват.