неделя, 17 февруари 2013 г.

България в революция, властта и медиите мълчат!

ДА ЗАПАЛИМ МОНОПОЛИТЕ! НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ!

Предаваме на живо от София и Варна!


София!

Днес от 11 часа пред министерството на икономиката в столицата започна протестът срещу високите сметки за тока. Спряно е движението по бул. „Г.С.Раковски”, където са застанали част от протестиращите. Има засилено полицейско присъствие. Протестиращите скандират под прозорците на МИЕТ „мафия”. Чуват се освирквания. От тонколони звучи българска народна музика. Развяват се български знамена. Водни оръдия и няколко коли с жандармерия пътуват от Враня към центъра на София. . Изключително засилени са мерките за сигурност в столицата.
* 11:30ч. Цялото Народно събрание е оградено с метални решетки. Около сто полицаи са на място. Има коли на Жандармерията и полицейски коли. С лента "Полиция" са оградени и всички сгради, които са на пл. Народно събрание. "На ул. "Г. С. Раковски" пред сградата на МИЕТ също има полицейски коли, пожарна и много полицаи. Сградата на МИЕТ е също оградена с полицейска лента. Полицейски коли, включително и микробуси, има и в съседните улици – "Славянска" и "Иван Вазов".
*11:50ч Протестиращите поеха към парламента! Мятат яйца срещу министерството на Дянков!
* 12:07ч Протестът срещу високите цени на тока и парното в столицата достигна пред парламента. Чуват се освирквания, както и скандирания „мафия”, „убийци” и „изчезвайте”. Пред парламента са поставени метални заграждения. Над 30 служители на реда охраняват сградата на Народното събрание. Протестиращите са се разположили около паметника на Цар Освободител и към ул. „Цар Шишман”.
* 12:15ч ”. Няколко хиляди софиянци обградиха преди минути Народното събрание с викове “Боклуци”, “Хайдуци”, “Оставка”, “Мафия”, “Уууу”! Звучат патриотични песни.
* 12:56ч    Протестиращите срещу високите сметки в столицата блокираха Орлов мост. Хората са се качили върху оградата и скандират „всеки ден ще е така до победата”. Протестиращите преминаха по бул. „Цар Освободител”, където също спряха движението, на бул. „Цариградско шосе” в момента движението също е частично спряно, както и по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. Протестиращите развяват знамена и лозунги.
*13:39ч Протестиращите срещу високите сметки за ток и парно в столицата освобождават Орлов мост и се насочват към централата на елекроразпределителното дружество ЧЕЗ. Протестиращите се източват по бул. „Цар Освободител”, движението обаче все още не е възстановено, тъй като хората са много. Шествието е съпроводено от полиция. Недоволството на гражданите от високите сметки продължава да се изразява в скандирания.
*14:08ч!!!Стигна се до масов бой между гражданите и полицията. Полицейската блокада изнерви протестиращите, които започнаха да блъскат полицейските автомобили. Полицията разгони протестиращите, които междувременно замеряха с бутилки и предмети сградата на СДС на бул. „Г.С. Раковски” 134. Много хора хвърлят стъклени бутилки по полицията, както и камъни. Скандират „мафия” и отстъпват пред полицаите, които ги изблъскват от мястото на протеста.
*15:40ч Протестът в София  завърши. 

Варна!
* 11:20ч Хиляди са вече протестиращите пред община Варна.
Лично шефът на полицията е на място.
Посоката на шествието е към Катедралата.
* 11:57ч Около 8000 души са блокирали площада пред Катедралата във Варна. Шествието преминава по бул. „Владислав Варненчик” под засилена полицейска охрана. Към протеста се присъединяват все повече граждани. Движението по всички булеварди в центъра на Варна е блокирано предварително от полицията и за разлика от друг път, няма автомобили, попаднали в задръстване. Засега шествието минава мирно и без нарушения на обществения ред. Жандармерията е блокирала напълно подстъпа към бул. „Христо Ботев” и Аспарухов мост.
* 12:20ч Над 30 000 вече се включиха в протеста, според организаторите.  Бул. "Мария Луиза", "Христо Ботев", "Княз Борис I" се оказаха тесни за варненци. В знак на съпричастност и подкрепа жанданмеристите посрещнаха множеството със свалени на земята щитове, а протестиращите им подариха цветя. Като пореден знак на подкрепа полицията пусна протестиращите да тръгнат към Аспарухов мост.
* 12:30ч  Протестиращите във Варна блокираха Аспарухов мост!
* 13:27ч Протестиращите развяват знамена и лозунги. Хора използваха паметника на загиналите в Сръбско-българската война за трибуна. Отправен бе призив за гражданско неподчинение, ако в срок от една седмица не бъдат чути и изпълнени исканията им.  Част от колоната се е насочила към сградата на "Енерго Про" на ул. "Девня" 2. Гражданите замерят с яйца и кофички с кисело мляко сградата на енергийното дружество.  Жандармерията не допуска протестиращите да щурмуват билдинга. Друга колона от окол 10 000 души пое от Аспарухов мост към Катедралата. Към шествието се присъединяват нови и нови недовлни граждани. За сега няма безредици и насилие.
*13:56ч  Около 5000 души се насочиха към сградата на община Варна по бул. „Сливница”. Полицията отцепва движението на сто метра пред протестиращите и по този начин не се получават задръствания. Друга част от митинга протестира пред сградата на електроразпределителното дружество на ул. „Девня”. По този начин митингът се разкъса на две части. Част от прозорците на сградата на дружеството са счупени от хвърляни предмети, в района има засилено полицейско присъствие. За момента няма информация за пострадали или арестувани граждани.
*14:32ч Протестът във Варна завърши. Утре в 18.00ч. се подновя протеста от същото място.