вторник, 19 февруари 2013 г.

ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ!

ДЕН 10-ТИ !

Протестиращите срещу високите цени на тока и парното в София блокираха бул. „Васил Левски” в посока от паметника Васил Левски към НДК. Скандират обидни думи за премиера и „Оставка”. Жандармерията ги е спряла и не им дава да минат напред към паметника на Васил Левски.

* Най-голямата група потегли от Орлов мост, но беше спряна с жива верига пред Ректората на Софийския университет от жандармерията. Друга група се придвижваше по ул. "Оборище", за да се слее с протестиращите и да отидат към паметника на Васил Левски. Трета група има пред сградата на БАН, тя е най-малобройна, със знамена, и също е блокирана от полицията и жандармерията. Отцепен от полиция и жандармерия е районът около Народното събрание. Скандиранията "оставка" и "мафия" се чуват и на церемонията на паметника на Васил Левски, където се отбелязват 140 години от гибелта му. Протестиращите спряха да скандират само по време на изпълнението на националния химн. 
*Протестиращите в столицата няколко хиляди души със скандирания се отправиха към ул. "Московска". Чуват се пиратки и бомбички. Продължават виковете "оставка" и "мафия". Много засилено остава полицейското присъствие в центъра, както и жандармерията. Жандармерията е оборудвана с щитове и палки, има спрени много патрулки и микробуси на жандармерията.
*Напрежението ескалира: Летят бомби на ул. “Московска”!
*Протестиращите в София се насочиха към Орлов мост. Засилено остава присъствието на полицията и жандармерията.
*Сблъсъци възникнаха между полиция и протестиращи на Орлов мост! Сблъсъци възникнаха между полиция и протестиращи на Орлов мост. Счупени са няколко щита на жандармерията. Хора отзад от шествието хвърлят бомбички и пиратки, запалени са факли. Полицията се отдръпна назад и хората нахлуха на Орлов мост. Има пострадали при сблъсъци на протестиращите с полицията и жандармерията в столицата!

*Тежък сблъсък между част от участниците в протеста тази вечер и жандармерията стана в столицата. Минути преди 20.00 часа, възникнаха сериозни стълкновения между полицията и жандармерията и протестиращите. Доста хора бяха бити и блъскани от полицията, има ранени. В момента голяма част от протестиращите се колебаят накъде да продължат и скандират на място "убийци". Пристигна една линейка за пострадалите. Има мъж с окървавена глава, има и други пострадали.
**В "Пирогов" са постъпили осем души, пострадали при тежките сблъсъци между жандармерия и протестиращи тази вечер.





Варна
Над 3000 протестиращи срещу високите сметки се движат по бул. „Сливница” в посока Алеята на възрожденците в Морската градина във Варна. Там се намира паметникът на Апостола на свободата Васил Левски. Пред колоната от протестиращи е издигнат портрет на Васил Левски. Те хвърлят бомбички, свирят със свирки. В района е изключително шумно. Протестът се охранява от десетки полицейски служители. Протестните действия за момента преминават без ексцесии. Движението в района на бул. „Сливница” и бул. „Мария Луиза” е затруднено заради изтеглянето на колоната от протестиращи. Очаква се след няколко минути движението да бъде възстановено.
Сн: "Таралеж"
* Протестиращите във Варна се движат по бул. „Христо Ботев” в посока сградата на "Енерго-Про."










Обновена 20:25ч.