четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Високо напрежение

ЧЕЗ с печалба от 240% за 2012 година!

ЧЕЗ е реализирало 2012 година рекордната чиста печалба от 50 милина  лева. Това става ясно от официалния отчет на дружеството, качен на сайта на Българска фондова борса. Това означава, че в сравнение с 2011 година, приходите на ЕРП-то са скочили с невероятните за нормален бизнес 240%. Вероятно чешката компания е докарала този ръст поради признаване на по-малко разходи от регулатора, анализират експрети и припомнят, че около 60 милиона лева са харчени оп перото “външни услуги”, което е най-използваният начин за облагодетелстване без да се плащат данъци.

От отчета става ясно още, че разходите на ЕРП-то за услуги по пренос и достъп са със 153% повече на годишна база и вече надхвърлят 250 милиона лева. Това са разходи, признати от регулатора за съвместими с дейността на дружеството и влизащи в цената на тока, плащана от потребителите.
Тези факти ще са обект на проверка от данъчни и прокурори – ще се търси дали това не е умишлено завишаване на искания за разходи, които вдигнаха още цената на тока у нас.
Засега от трите ЕРП-та декларират, че са спокойни за проверките, защото всичко било в ред с документите. Вероятно са прави и ако има нещо не наред, то със сигурност е в хората от ДКЕВР, които по неизвестни и недоказани причини са приемали на юнашко доверие предлаганите разходи на компаниите и великодушно са оставяли потребителите да ги плащат.