сряда, 6 февруари 2013 г.

АКТУАЛНА ПОЗИЦИЯ

„Обосновано предположение“ ни натресе на Хизбула!

България оправда очакванията на Израел и САЩ, като обяви официално, че проиранската групировка Хизбула стои зад бомбения атентат в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. Резултатите от продължителното разследване бяха съобщени във вторник от вътрешния министър Цветан Цветанов. "Това, което може да се направи като обосновано предположение, тук искам да повторя – обосновано предположение, е, че двете лица, които са установени с тяхната самоличност, са принадлежали към военното формирование на Хизбула", заяви Цветанов, след като новината бе анонсирана часове по- рано от чужди медии.  Официалното посочване на Хизбула като отговорна за атентата в Бургас бе последвано от светкавични реакции на САЩ и Израел, които отново призоваха Европейският съюз да преразгледа отношението си към шиитската групировка и да я включи в списъка на терористичните организации, след като вече е официално потвърдено, че е намесена в бомбено нападение на територията на ЕС.
Израел и САЩ подканиха ЕС да признае Хизбула за терористична организация
Израелският премиер Бенямин Нетаняху приветства резултатите на българското разследване и изрази надежда, че ЕС ще направи необходимите заключения за Хизбула. Нетаняху заяви, че Иран и Хизбула водят "глобална кампания на терор". Белият дом също призова Европа да предприеме действия срещу заплахата от Хизбула. Специалният съветник на президента Барак Обама за борбата с тероризма Джон Бренън, вероятният бъдещ директор на ЦРУ, прикани европейските страни да вземат превантивни мерки, за да хвърлят светлина върху инфраструктурите, оперативните мрежи и финансирането на Хизбула.
Двете държави, които изглежда са оказали най-силен натиск върху България да използва по-мек език в изявлението си, са Германия и Франция. Последната има сериозни интереси в Ливан, датиращи с десетилетия назад и обвързани с голямото християнско франкофонско население. Във връзка с този натиск на България е било съобщено по задкулисни канали, че отговорът на "Хизбула" може да доведе до значителни последици.

Посочването на "Хизбула" от страна на България е направено под натиск и това е очевидно дори и за най-недосетливите. Тази война не е нашата война и не ние българите трябва да сме  мишената. Не бива да ни е смешна онази закачка, която плъзна в социалните мрежи веднага след Консултативния съвет при президента, че Бойко Борисов щял да отреже лентичка и да открие официално третата световна война.