събота, 2 февруари 2013 г.

РАЗКРИТИЯ


България ще плаща 57 милиона евро за аферата „Новера“

България ще трябва да плати 57 милиона евро на фондовете Accession Eastern Europe Capital AB и Mezzanine Management Sweden AB. Според източници на Биволъ това е предвидено в споразумение, сключено през юли 2012 г. Фондовете са завели дело за експроприяция срещу Държавата в Арбитража на Световната Банка, а повод е казусът с прекратяването на концесията на "Новера" за софийския боклук.

Държавата отива на споразумение след като вижда, че делото ще бъде изгубено, за да избегне негативите и медийния шум от публичното съдебно решение.  Официално делото е прекратено на 23 юли 2012 г. по член 45 от правилата на арбитража, заради липса на процесуални действия от страна на ищеца. На фонда вече са платени 9 млн евро за адвокатски разходи, а плащането на главницата по споразумението предстои. България е наела като защитник известната адвокатска кантора White & Case, чийто хонорар също не е безобиден за бюджета - 12 милиона евро.
Такъв е засега резултатът от войната за софийския боклук, която се разгаряше преди 4 години между Станишев и Борисов и приключи с "изгонването на Вълка", както образно се изрази Борисов: "Аз изгоних Вълка от София, те го върнаха и му дадоха 10 милиона".
"Новера" беше собственост на фонда Equest, управляван от Георги Крумов. Крумов е небезизвестен "бизнесмен" свързан с Електронпрогрес, Суперборовец и др., засичан в разработки на службите покрай оперативно интересни лица. Той е свързан с двама компрометирани финландци на име Петри и Кари. Equest купува от Вълка фирмите, почистващи София срещу 42 милиона евро. От тях 5 милиона са собствен капитал, 20 милиона банков заем и 25 милиона необезпечен заем от небезизвестния австрийски фонд Mezzanine Managemeng GMBH, ръководен от Franz Horhager. Продажбата обаче включва earn-out клауза от 10 милиона евро за Вълка, ако в годината след сделката компанията успее да постигне EBITDA (печалба преди данъци, лихви и амортизации) на определена стойност.
След като Бойко Борисов отнема лиценза на "Новера", фирмата преминава през бърза ликвидация. Активите на "Новера" са само няколко хиляди кофи и няколко напълно амортизирани камиона за извозване на боклуци, поради което кредиторите не получават нищо. Банката, която е дала обезпечен заем предявява претенции пред Equest и след около година си получава парите директно от Equest (като гарант по заема), докато Меzz Management са необезпечени и година след отнемането на концесията завеждат дело срещу Държавата, а не срещу Софийска община, за експроприация.Самият договор за концесията и последващото "изгонване на Вълка" от Софийска Община се случват без да са изпипани юридическите прегради пред евентуални претенции - коментираха  юристи. Резултатът от прибързаните действия на общината днес натоварват всички данъкоплатци, а не само столичани.