вторник, 12 февруари 2013 г.

РАЗКРИТИЯ

ОЛАФ разследва Нона Караджова за обръчи от фирми!

В две разследвания на Биволъ изплуваха лица свързани с Нона Караджова, които печелят обществени поръчки за милиони. Случаят придоби гласност в медиите като "Клуб Дондуков 53". След запитване на Биволъ до ОЛАФ с конкретни въпроси за тези европейски обществени поръчки стана ясно, че тече проверка. От организацията обаче отказват подробности, заради конфиденциалността на разследването.
Свързаността на лицата около министър Караджова излиза от имотния регистър. Те са владеели заедно апартамент на ул. Дондуков 53, вероятно ползван като офис на обща фирма.
Както показа разследването обемът и източниците на финансиране на консорциумите и асоциациите, в които фигурират имената от този списък растат и се местят паралелно с властовия ресурс на ГЕРБ - през Столична община, откъдето те прибират 1 млн, до две министерства възложили на "Клуб Дондуков 53" поръчки за 1,7 млн лева.
Към този клуб от серийни печеливши през 2011 г. се присъединява и българският клон на авторитетната организация "Прозрачност без граници".
Според регистъра за обществени поръчки през октомври организацията е спечелила в тандем с още една НПО европроект за близо 500000 лв. Списъкът с дейности, в които "Прозрачност без граници" и партньорите им от "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" (кръгът на Караджова) имат експертиза може да впечатли дори "философът-хидрогеолог" Ахмед Доган.
Десетина души от "Прозрачност без граници" и още трима специалисти от "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" са се справили за четири месеца със стратегията за експорта в следните области: "Произвoдство на машини, оборудване и домакински уреди", "Произвoдство на медицински, прецизни и оптични апарати и инструменти", "Произвoдство на канцеларска и електронно-изчислителна техника и продукти и услуги в областта на компютърните технологии", "Произвoдство на електрически машини и апарати", "Произвoдство на дървен материал и изделия от него, без мебели", "Произвoдство на дървесна маса, хартия, картон и изделия", "Производство на мебели" и "Издателска и полиграфическа дейност, възпроизвеждане", "Произвoдство на превозни средства, без автомобили", "Произвoдство на метални изделия, без машини и оборудване", "Произвoдство на радио-телевизионна и далекосъобщителна техника". Конкретно "Прозрачност без граници" е извършила оценката на корупционния риск.
Изпълнението на тази поръчка съвпадна и с "вербуването" на изпълнителния директор на "Прозрачност без граници" Диана Ковачева като министър на правосъдието.
Източник: Биволъ