събота, 9 февруари 2013 г.

Да запалим монополите!

България срещу сметките за тока! Национален протест!

Тази неделя от 11 часа ще бъдат организирани протести в 15 града в страната под надслов ”Да запалим монополите” срещу завишените сметки за ток и парно. Акции ще има в София, Пловдив, Варна, Благоевград, Сандански, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Монтана, Добрич, Кърджали.  В столицата протестиращите ще се събират пред Министерството на икономиката, което се намира на ул. “Славянска” 8. Във Варна бунтът е насрочен за 11 часа пред сградата на общината.   Групата във Facebook, която координира протестиращите, призовава  хората да носят със себе си сметките за парно и ток, които са получили в последния месец.  В средата на януари група недоволни клиенти в знак на несъгласие изгори сметките си пред Столичната община. През седмицата недоволни клиенти на ЧЕЗ в Благоевград, Гоце Делчев, Шумен, Сандански и Петрич пък протестираха срещу сметките за ток и заявиха, че няма да ги платят, докато не бъдат изчислени наново. Последваха и гневни реакции във Велико Търново, където някои фактури за януари са с около 200 лв. по-високи в сравнение с тези от миналата година. Според омбудсмана Константин Пенчев в последната седмица жалбите срещу монополистите са се увеличили двойно.
Енергиен сектор
1. Национализация на ЕРПтата
2. Премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция
3.Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика.
4.Търсене на отговорност на подписалите ги лица
5.Електроенергията произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото.
6. Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК
Топлинна енергия
1.Индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите
2. Уредите да отчитат в МВт/ч.
3.Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.