вторник, 26 февруари 2013 г.

Как бе, младеж, как да го свържа?

БНТ ГОТВИ ДАНЪК ЦИФРОВИЗАЦИЯ ЗА 15 МИЛИОНА ГОДИШНО В ПОЛЗА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ!

Фирма свързана с КТБ и Цветан Василев ще усвоява рентата за обществения мултиплекс.
Проект за договор между БНТ и фирмата "Фърст Диджитал" ЕАД за цифровизация на публичната телевизия е внесен на 14 февруари в УС на телевизията от шефа на БНТ Вяра Янкова. Предложението е за 18 млн годишно и за срок от 3+2 години, пише днес сайта Биволъ.
На въпрос към БНТ за потвърждаване на тази информация се получи следният отговор: "Към настоящия момент БНТ няма подписан договор за ефирно цифрово разпространение на програмите си с фирма „Фърст диджитъл".Ръководството на БНТ преговаря с фирмата, която ще предостави услугата чрез качването на програмите й на обществения мултиплекс."
Фирмата "Фърст Диджитъл" е собственост на регистрирано в Швейцария, кантон Женева, анонимно дружество Пюблител Холдинг. Директор на дружеството е швейцарец с адресна регистрация в Дубай, показва справка в швейцарския търговски регистър. Собствеността на капитала от 100 000 швейцарски франка, разпределен в 100 акции не е публична. "Фърст Диджитъл" всъщност е наследник на латвийската "Хану Про" ЕООД, свързвана с банкера Цветан Василев от Корпоративна търговска банка, определяна в американските дипломатически доклади като "гнила ябълка".
КТБ концентрира най-голям процент от парите на държавните предприятия и при Тройната коалиция и при ГЕРБ. Тази банка е основен източник на кредити за купуване на медии от Ирен Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски.
Характерно за всички медии на Кръстева е пълната преданост към властимащите. Тази медийна концентрация с използване на обществен ресурс стана повод за критики от неправителствени организации като "Репортери без граници", а европейските институции също проявиха загриженост за свободата на словото в България.
Друга голяма медийна инвестиция на КТБ и Цветан Василев са мултиплексите. Там той успя с активна помощ от властта да наложи пълен монопол, което стана повод Европейската комисия да заведе дело срещу България.
През 2009 г. "Хану Про" спечели втората конкурсна процедура за мултиплексите и взе три частни мултиплекса, както и разрешително за изграждане на обществения мултиплекс, който да разпространява програмите на БНР и БНТ. През юни 2012 г., за да заглуши нарастващото недоволство на ЕК, "Хану Про" прехвърли разрешителните за търговските мултиплекси на американската компания "HD Медиа сървисиз" ЛТД и обяви, че се съсредоточава върху изграждане на обществения мултиплекс. Както се оказва, обществената цифровизация също е лакома хапка. В момента УС на обществената телевизия е подложен на силен натиск от властта в оставка, за да подпише договора на възможно най-високата цена, твърдят източниците на Биволъ. Планът предвижда да се създаде привидност за грижа за обществения ресурс като БНТ окаже формална съпротива и намали сумата от 18 на 15 млн. лева на година.
БНТ е длъжна да сключи такъв договор по закон, но предложената цена съвсем не е разходосъобразна. Частните телевизии преговарят с мултиплексите за цени, които са от 2 до 3 пъти по-ниски при същото качество на услугата.
В крайна сметка, ако договорът мине за 15 млн. годишно, всеки данъкоплатец ще трябва да се бръкне с 3 лева годишно за своебразен "данък цифровизация", който ще се усвои от обръча на "банкера на всяка власт" - Цветан Василев.