сряда, 20 февруари 2013 г.

АКТУАЛНО!

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА.

ЕТО КАКВО КАЗА ТОЙ ОТ ТРИБУНАТА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ:

"ГЕРБ дойде на власт по волята на народа. Дойде по демократичен път и извървя всички признати от Конститутцията форми за демократично управление. Вчера направихме максимума за да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък правителството вече няма какво да направи. В никакъв случай не искам ние да носим и пасивите на хидроинженерите от ДПС, където изхарчиха един милиард за Цанков камък, 1.5 млрд за Белене и задължиха НЕК за 2.5 млрд. Не искам да виждам кръв по улиците, да виждам полицаите на България, които гинат и се бият. Това, че хвърлят камъни по тях и ги провокират – няма значение.
Държавата има нужда от нов кредит на доверие, хората да определят как ще се управлява от тук нататък.
На обяд депозирам оставка на правителството"

Какво предстои след оставката!


Според Конституцията на Република България:

Президентът трябва да изпълни процедурата и да предложи на трите най-многочислени парламентарни групи да съставят правителство. Това означава, последователно - групите на БСП, ДПС и "Атака". Повечето групи в Народното събрание декларираха, че няма да участват в кабинет преди да бъдат произведени избори, но БСП и "Атака" не са категорични.
Президентът трябва да назначи служебно правителство, като то може да бъде и със състава на досегашното правителство.
В такъв случай държавният глава трябва да назначи служебен кабинет. Но в такъв кабинет партиите твърдят, че не искат да участват. Това може да означава, че до предсрочни или редовни избори, функциите на служебно правителство ще трябва да изпълнява кабинетът Борисов - със силно ограничени права.
Не е ясно дали проблем може да създаде приетият още изцяло от парламента, но още непубликуван в "Държавен вестник" Изборен кодекс.
При драматичното си изявление тази сутрин Бойко Борисов каза, че няма да участва в управление, в което полицията бие хора. "Щом народът иска улицата да управлява държавата - да го направи", заяви той, а думите му бяха изпратени с овации от присъстващите депутати от ГЕРБ.
Христо Бисеров от ДПС вече заяви от парламентарната трибуна, че никой няма да участва в никакво правителство в мандата на това Народно събрание и то трябва да се разпусне.


*При това положение оставам на поста като финансов министър, и през следващите седмици и месеци ще продължавам да работя с премиера Борисов, за да може ГЕРБ отново да спечели пълен мандат. Това заяви пред журналисти в Министерски съвет Симеон Дянков.