петък, 1 март 2013 г.

Приятелски огън

Борисов срещу  идеите  на Плевнелиев!  Общественият съвет се разпадна!

"Предлага ни се някаква нова форма на управление - партийните лидери да стоят като в Тройната коалиция - някакъв съвет - горе в планините или в някоя резиденция в полите на Витоша, а някакви марионетки тук да играят ролята на премиери и министри."
Това каза премиерът в оставка Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет.
По думите му това ни предлагал сега Станишев. Било по примера на Доган и царя, които преди няколко години си управлявали оттам Тройната коалиция. Тогава Станишев бил сред изпълнителите, той бил индианецът долу, припомни Борисов.
"Явно сега му се иска да е на тръстиката и затова предлага друг вариант - партийните лидери само да са лидери, да излъчват някого, който да го бият с камъни заради непопулярните реформи и мерки, и така да се съхраняват", заяви  той и добави: "Знаете, че преди няколко дена върнахме мандата и ако искаха да поемат отговорност и да управляват, както тръбяха много, днес можеше да има Министерски съвет с други министри и друго правителство. Но там в трънския край казват - дай ми някоя работа, кусур да намирам.", коментира в присъщия му ироничен стил  премиерът в оставка.


Малко по-късно общественият съвет при президента се разцепи 45 минути след началото си.10 от 35-те души, свикани да изберат бъдещия консултативен орган, напуснаха недоволни сградата на президенството. Сред тях са представителите на протестиращите и Пламен Димитров от КНСБ. Няма да седим срещу тези, срещу които се борим. Няма да предадем народа, заявиха на излизане членовете, поканени на консултациите.
“Огнян Донев… Шегувате ли се? Все пак сме политически грамотни”, коментира една от протестиращите, която също напусна съвещанието. Те се обявиха срещу формата на Обществения съвет и идеята да го рпедседателства вицепремиерът на бъдещото служебно правителство.
На 3 март ще има мирен национален протест, обяви на свой ред друг от неформалните лидери на протести Ангел Славчев. Мариана Христова – позната и като активистка срещу шистовия газ – обясни, че преди да си тръгне от консултациите, е предложила промени в Изборния кодекс, които да бъдат гласувани от настоящия парламент шреди да се разпусне. Тя предлага “гражданите да излязат на състезание с политиците”, като имената им се вписват в рпеференциални листи. Такъв законопроект, но касаещ политически формаяции, е бил внесен преди дни в Наордното събрание от депутата на СДС Михаил Михайлов. Христов предлага още да отпадне финансовият праг за явяване на избори.
В президентството в петък се провеждат консултации за избиране на Обществен съвет към бъдещото служебно правителство.