неделя, 17 март 2013 г.

Разкрития

БКП прецакала Стоичков  за Златната обувка!

Най-успешният български футболист Христо Стоичков обвини Българската комунистическа партия, че е попречила на ЦСКА да играе финал за Купата на носителите на купи (КНК) през 1989 г. Тогава червените отпадат в полуфиналите от бъдещия носител на трофея "Барселона" с общ резултат 3:6.  "Ние от ЦСКА стигнахме полуфинал за КНК. Какъв отбор имахме срещу себе си! Кройф вече бе треньор, на терена бяха Бакеро, Алесанко, Амор, Линекер, Еусебио, Чики Бегиристайн, Серна, Алойсио… Ужас! Казах си: Къде сме тръгнали? Но истината е, че загубихме заради лош късмет", каза Стоичков в интервю за "Jot Down"
"В първия мач ако Любо Пенев беше играл, много трудно щяха да ни победят. На реванша беше по-зле, защото поискахме да играем на нашия терен, който бе по-малък и по-неудобен за съперника. Но правителството ни задължи да отидем на по-големия стадион (Националния "Васил Левски"). Тези в правителството не разбираха нищо. "Барселона" започна да си подава топката, а ние гледахме. Не бяхме свикнали да виждаме толкова пасове - един след друг. Но комунистите не си даваха сметка за нищо. Мислеха само за комунизма", добави той.
Тогава Стоичков вкара трите гола във вратата на "Барселона", стана голмайстор на турнира със седем попадения, а година по-късно премина на стадион "Камп ноу". Старши треньорът на "Литекс" разказа още, че през същата тази 1989 г. управляващата партия му е попречила да спечели еднолично "Златната обувка". Тогава Стоичков раздели приза с голмайстора на "Реал" (Мадрид) Уго Санчес. "Уго беше вкарал 38 гола в 38 мача, а аз 38 в 24 мача. Не го победих, защото ме спряха. Ако не ми пречеха, в един мач вкарвах по два, пет, колкото исках. Но в България мисленето е такова. Мислеха, че ако мина Уго, хората ще кажат, че това е корумпирана страна, с измами във футбола. Това е смехотворна пропаганда, но комунистите бяха такива", заяви той.
"В последния кръг имах 37 гола и ми трябваха два за 90 минути, което беше лесно. Но вкарах един и ме спряха. Наредиха им да не ми подават топката. Така свърших с 38, с колкото беше и Уго. Но честно казано - останах доволен, че друг човек взе Златната обувка. Уго го знае, говорили сме", добави Стоичков. Бившият нападател разкри, че през 1992 г. е бил на крачка да премина в италианския "Наполи", но Диего Марадона го е разубедил.
"Той ми каза да не си тръгвам от "Барселона", за да не допускам грешката, която той е допуснал. И когато ти го казва истински приятел, трябва да му се довериш, защото по това време италианският футбол беше такъв - всички знаеха кой ще спечели шампионата, колко гола ще вкараш... Как да оставя "Барселона", за да отида в "Наполи". Въпреки че почти се бяхме договорили. Всичко беше готово и направих крачка назад. Вече се чувствах много близък до Каталуня и "Барселона", усещах цветовете на екипа, хората и казах "Не", сподели Стоичков. "Казах си, че никога няма да отива в друг испански отбор, за да не се налага да играя срещу "Барселона". Сърце не ми даваше да го направя", добави той.