сряда, 13 март 2013 г.

Ватикана

Франциск , първият папа от Йезуитския орден!

Папата е роден на 17 декември 1936 година в Буенос Айрес, в Аржентина. Той е първият южно-американски папа. На 11 март 1958г. встъпва в Йезуитският орден
Папа Франциск  е бил архиепископ в Буенос Айрес от 1998 година, а през 2001 г. бива избран за кардинал. Херхе Марио Берголио е 266-тият папа в историята на Римокатолическата църква и ще замени Бенедикт XVI като лидер на 1,2 милиарда католици по света.

Йезуитският орден, известен и като Обществото на Исус (на латински: Societas Iesu, S.J. и S.I.; на италиански Compagnia di Gesù, „Исусова дружина“) е християнски религиозен орден на Римокатолическата църква. Членовете на ордена се наричат йезуити.
Началото на ордена е дадено на 15 август 1534 година от Игнаций Лойола и няколко негови съмишленици в Париж, като самият орден е официално утвърден на 27 септември 1540 г. в Рим с була на папа Павел III.
Борбата с протестантството налага нуждата йезуитите да излязат от познатата за времето рамка на монашеските ордени. Дейността им е насочена не към стоицизъм и съзерцание, а към деен живот.
Членовете на Ордена се обвързват с каузата му чрез обети, съответсващи на мястото им в йерархията му. Малцина от тях, ръководителите на Ордена, са допускани да дадат най-важния обет — този за лична преданост към папата. Те следват променен морал, който в специални случаи допуска лицемерие и лъжа (reservatio mentalis).
Йезуитите създават толкова работещо и гъвкаво за времето си общество, че успяват да излязат извън първоначалните си намерения за борба с Реформацията и протестантството. Те успяват да вложат голяма част от силите си в мисионерство и завземане на позиции в мюсюлманския свят и Новия свят.
Благодарение на лидерството на Лойола и добрата организация и подготовка на кадрите на Ордена, католическата църква дава съдържание на приетата на проведения през 1545-1563 г. Трентски събор, Контрареформация и успява не само да се съхрани, но и да мине в настъпление.