петък, 15 март 2013 г.

Разкрития

Борис Велчев скрил сигнал на ДСБ срещу Гамизов за “Марица изток 2″!

Конституционният съдия и бивш главен прокурор Борис Велчев е скрил сигнал за мащабна корупция в държавната ТЕЦ “Марица изток 2″ срещу шефа й Георги Христозов и “енергийния експерт” Стефан Гамизов  през февруари 2010 г. Това става ясно от документ, публикуван днес в сайта “Болканлийкс”.
Точно преди три години, на 17 февруари, сигналът е подаден от парламентарната група на ДСБ, начело с лидера й Иван Костов и досегашния зам.-председател на комисията по икономическа политика към Народното събрание Иван Иванов.
“Сигнализираме Ви, че са налице достатъчно данни за извършени престъпления от общ
характер от Георги Петков Христозов, в качеството му на длъжностно лице, на което по силата
на закона са възложени правомощия, функции и задачи за полагане на достатъчно грижи за
ръководството, управлението и запазването на повереното му имуществото на „ТЕЦ Марица
изток 2” ЕАД (Глава 6, Раздел І от Наказателния кодекс)”, пише в писмото на ДСБ до Борис Велчев.  В сигнала се обяснява в подробности схемата за рехабилитация на блоковете на централата и доставката на турбини за модернизацията й. Става дума за японската фирма “Мицуи”, която е доставчик на оборудването. Посредник при сделката е Стефан Гамизов, с чиято “помощ” цената на турбините е завишена. “За пример ще бъдат посочени три от подписаните от Георги Петков Христозов споразумения, за да се илюстрира грубото нарушение на законите в Република България и чудовищните вреди, нанесени на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД, граничещи с малоумие. При проверка от страна на Прокуратурата вероятно ще бъдат открити и други такива”, обясняват хората на Костов.
От примерите става ясно, че първо държавното дружество пропуска да начисли неустойки за 780 хил. евро по дейността „Рехабилитация на Турбина и Генератор” бл. 3 и 4.
Със същото това споразумение възложителят (ТЕЦ “марица изток 2″) се е ангажирал да възстанови вече начислени, предявени и усвоени от гаранцията за изпълнение неустойки в размер на 259 100 000.00 японски йени (1.95 млн.  евро).
Според тях дружеството се е съгласило да плати повече разходи на японската фирма, “без да се лимитира размера на тези разходи и без те въобще да бъдат одобрявани”. “Така на практика Георги Петков Христозов е подписал празен чек на Изпълнителя и последният може да предяви всичко, което пожелае, а възложителят се е задължил да го плати”, пише в писмото.
Ролята на Стефан Гамизов е от 7 октомври 2009 г. – точно преди изборите, когато той е съветник на японците и посредничи за подписване на помирителен меморандум, с който централата се отказва от неустойки. “Не без основание може да се смята, че ръководството на „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД е било мотивирано за това от своя „помирител”, небезизвестният „борец срещу корупцията” Стефан Гамизов”, става ясно от сигнала.
“Уважаеми г-н главен прокурор, очакваме да упражните правомощията си предоставени Ви от Конституцията и законите страната”, пишат накрая ДСБ. Реакция обаче не последва и до момента – докладът е скрит от Борис Велчев, тъй като в него се споменава лично премиерът Бойко Борисов, одобрил “помирението” с японците. “Съвсем тенденциозно в преамбюла на Меморандума се подчертава подкрепата за проекта, осигурена от Правителството на Република България, в лицето на министър–председателя Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков”, казват в писмото си до Борис Велчев ДСБ.