събота, 30 март 2013 г.

Актуален коментар

Всичко е унищожено за подслушването!

 Сигурен съм, че е имало подслушване, но за него няма да се намерят никакви доказателства. Всичко е изтрито и покрито. Това категорично твърдение изразява пред "Преса" полковник инж. Стефан Мухин, който дълго време бе заместник-шеф на оперативно-техническото управление на МВР, което сега се нарича спецдирекция оперативна техническа информация.

Напълно вероятно е да са правени нелегални подслушвания. Никой не може да каже колко подвижни установки за подслушване са внесени в България, казва още той. Ако МВР си върши работа, тези системи му трябват. Говоря за този "Крайслер" с апаратурата. Тя не е кой знае колко голяма по обем...и може да подслушва едновременно няколко номера, казва Мухин и подчертава: продажбата на подобни системи е ограничена за частни лица.

"В България има бизнесмени, които притежават такива станции, но въпросът е в МВР, кой слага парафа за подслушването и къде отива събраната информация", каза още той.

Според него, фактът, че постоянно в общественото пространство излизат записи – на хартия, дискове и флашки, както ги показа Сергей Станишев говори, че системата на МВР е тотално пробита "или, че се изпълняват части поръчки".

"Не бих се учудил, ако има частни поръчки за подслушване на политически опоненти. Но и за икономически субекти", заяви Стефан Мухин.

На въпрос може ли вътрешният министър да нареди подслушване на политици и бизнесмени, той отговаря: "Може, разбира се. Предполагам, че може да има трима-четирима негови хора. Вика ги, дава им телефоните и те действат. Това е скандално. Другият начин е по каналния ред. Но кой съдия ще ти подпише да подслушваш Кристалина Георгиева? Ако това е ставало нелегално, значи е събирана превантивна информация за хора...Ако е имало нелегално подслушване, не вярвам да са оставени документи. Аз съм скептик по отношение на това, че ще се открие нещо по този въпрос. Всичко е изтрито и покрито", заяви Мухин.

Според него, ако е имало и въпросните служители са била с вана са били видени от някои, тогава те не са спазили правилата на конспирацията. "Сигурен съм, че това е реализирано като операция, но за нея няма да се намерят никакви доказателства", добави той. Интервюто с експерта е по повод скандала с подслушването на президента, министри, политически лидери и бизнесмени.