вторник, 19 март 2013 г.

Актуално

Мангалите“ на Плевнелиев наказани със забележка!

Служител на президентството е наказан със „забележка” за използване на думата „мангали” при наименоване на файл, публикуван на сайта на държавния глава, съобщи Медиапул.
Скандалът избухна преди няколко месеца. Виновен се оказа служителят Борис Костов.
Той наименова електронния документ, съдържащ Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020), така: “13. NdtionalStrategyIntegrateMangali.pdf”.
Това предизвика масово възмущение във форумите и социалните мрежи, след което файлът беше свален и преименуван. От прессекретариата на държавния глава тогава лаконично коментираха, че “начинът, по който е публикуван документът, е изключително неприятен”.
Във вторник Комисията за защита от дискриминация заседава по случая по жалба, подадена от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Според жалбоподателите определянето на ромското малцинство с подобни квалификации, използвани в името на файла, представлява дискриминация по етнически признак.
По време на заседанието на комисията стана ясно, че на Борис Костов, началник на отдел в Дирекция “Финансово, стопанско и информационно обслужване” в администрацията на президента, е потърсена дисциплинарна отговорност за това, че е използвал думата “мангали” при кръщаването на файла.
Костов е дал писмени обяснения за случилото се и в последствие е наказан със забележка.