сряда, 27 март 2013 г.

Разкрития

ГДБОП иска ЕГН и три имена на участници във форума в e-vestnik!

В e-vestnik се получава трето писмо от ГДБОП. Този път искат от мен, като управител на фирмата издател на електронен вестник, ни повече, ни по-малко ЕГН-то и три имена на участник във форума. Не, няма шега, пише Иван Бакалов  в изданието.
В тази служба с парите от нашите данъци са събрали отбор от неграмотни хора. От тях не може да се очаква успешно разследване на каквото и да е.
Писмото е подписано от „разследващ полицай: Татяна Зиновиева”. Наложи се
да й обяснявам „тайните на интернет”
През януари писахме за първото искане на ГДБОП към e-vestnik. Тогава писмото беше подписано от началник в службата.
По удивителен начин служители на ГДБОП, вместо да се обадят в редакцията и да поискат справка, са тръгнали по Ай Пи адреса на вестника и са търсили фирмата, където е хостван нашия сайт. И то не в офиса й, а на адреса, на който е регистрирана. Въпросната фирма също има телефон и сайт, също може да бъде потърсена за справка. Но двама антимафиоти се явили лично и уплашили майката на един от собствениците на фирмата на домашния му адрес.
След като са разбрали, че това Ай Пи е на e-vestnik, който си плаща наем за сървър там, в официално писмо от ГДБОП поискаха от нас цялата налична информация за Ай Пи адреса на …e-vestnik. Трябва да си от ГДБОП, наистина, за да отправиш такова непонятно искане. ГДБОП искаше още копие от снимка, публикувана в наша статия и Ай Пи адрес на участник във форума под нея.
Неграмотните им искания ги описахме подробно в статия (виж тук). И две седмици след статията дойде второ писмо от ГДБОП, в което вече искат и „три имена и ЕГН на лицето, което е било регистрирано с имената Митко Станков” и публикувало коментари под статии от 2009 г. (виж ги тук и тук). А тези дни дойде и трето писмо със същите искания.

Ето какво им отговаряме:

„Издания като e-vestnik.bg не разполагат с три имена и ЕГН на лица, които пишат във форума им. Става дума за някаква грешка или неразбиране от ваша страна. Ние не сме интернет провайдър (доставчик), а онлайн вестник, електронно издание.
Ние нямаме регистрация с ЕГН и три имена на наши читатели (те са по 12-13 хил. на ден), нито сме длъжни да пазим такава информация по цитирания от вас Закон за електронните съобщения.”
В искането си ГДБОП се позовава на този закон, ремонтиран специално от Цветанов през март 2010 г., за който тогава се вдигна шум, но мнозина не разбраха какво са спретнали милиционерите от ГЕРБ на цялата интернет общност. Според закона „Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, съхраняват за срок от 12 месеца данни, които са необходими за проследяване и идентифициране на източника на връзката; 2. идентифициране на направлението на връзката и т. н. И тези данни трябва да се предоставят на над 10 различни служби на полицията, МВР и военните. Изредени са най-подробно в закона, да не би някой нещо да се запъне.
Достъпът до тези данни обаче се осъществява след разрешение на председателя на районния съд или упълномощен съдия (Чл. 250в. (1) от закона). ГДБОП, обаче, няма такова разрешение за искането си към e-vestnik. Въпреки това нахално се позовава на Закона за електронните съобщения.
И още нещо – фирмите са задължени да пазят такива данни до 1 година. А ГДБОП, освен че нарушава закона, съвсем неправомерно иска и данни от 2009 г. – тоест отпреди 4 години.
Антимафиотите очевидно имат нужда много да им се обяснява.