понеделник, 18 март 2013 г.

Разкрития

Ето какво го чака „Корал“

Освен че разрешенията за строителство край плажа Корал се оказаха незаконни, цялостният проект за хотелски комплекс е в очевидно противоречие с правилата на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.
Това личи от архитектурния проект на курорта „Корал бийч“, дело на фирмата „Стефан Добрев – Архитектура и дизайн“, разпространени в мрежата Фейсбук днес. Проектът е направен през 2007-2008 г., според сайта на архитектурното ателие.
Проектът с инвеститор испанската компания „Ибердрола инмобилиариа“ предвижда строителство на многоетажни сгради с общо 2500 апартамента край все още дивия морски плаж и паркоместа за 2350 автомобила – 1800 подземни и 550 наземни. Освен това той включва площад, пешеходна алея до плажа, както и многобройни магазини, заведения и атракциони.
Близо 130-те декара зад плажа, предвидени за застрояване, са в зона А на Черноморието (100-метровата ивица от брега), където според ЗУЧК максималната плътност на застрояване трябва да е 20 %, а височината на сградите – не повече от 7.5 метра. В проекта за „Корал бийч“ и плътността, и височината, са много над нормативите.
Проектът очевидно противоречи на закона за Черноморието, който е в сила от 2008 г. Законът обаче прави изключение за подробните устройствени планове (ПУП), приети по-рано. Тъкмо такъв е случаят с ПУП-овете за Корал, общо 3 на брой, одобрени от община Царево няколко години по-рано. След журналистическо разследване през 2008 г. те бяха обжалвани от Министерството на регионалното развитие, но МРРБ загуби делата. Тогава ресорен зам.-министър с ресор планиране на териториалното устройство бе Екатерина Захариева, настоящият министър в служебното правителство.
Според гражданското сдружение за защита на Корал причината за провала на делата е, че по две от тях министерството не е внесло съдебна такса от 20 лева, т.е., че е „предало фронта“. Неотдавна ведомството отрече, заявявайки, че според юристите му не е било длъжно да внася въпросната такса. Така или иначе съдът се произнесе в полза на трите ПУП.
След скандала „Дюнигейт“ в Несебър тази година обаче парламентът гласува поправки в ЗУЧК, съгласно които се спира прилагането на ПУП, които предвиждат строителство върху пясъчни дюни по крайбрежието. А терените зад плаж Корал са тъкмо дюни и това личи от многобройните снимки на организацията в защита на плажа.