сряда, 3 април 2013 г.

Актуално

Емил Димитров - Ротманса е бил в конфликт на интереси!

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи конфликт на интереси по отношение на Емил Димитров - народен представител от ГЕРБ в 41-то Народно събрание.

Конфликтът на интереси е установен по два сигнала, подадени срещу Димитров във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия.

По първия сигнал комисията установи, че Димитров е упражнил правомощия в частен интерес на свързано с него лице - "Фабрика Медикет" АД, зад което дружество стои майката на Емил Димитров - Елеонора Димитрова чрез нейната фирма "Елеонора Транс" ООД. Димитров е внесъл за разглеждане в Народното събрание и е гласувал в полза на текстове, с които се премахва ограничението, въведено с чл. 37б, ал. 2 от Закона за лова и опазването на дивеча, годишната вноска за стопанисване на дивеча и годишната наемна цена за ползване на материално-техническата база да не се използват за финансиране на лицата, с които е сключен договор за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци. Конфликтът на интереси произтича от обстоятелството, че "Фабрика Медикет" АД има сключен договор до 2020 г. за стопанисване на Държавно ловно стопанство "Шерба" и договор до 2024г. за стопанисването на дивеча в Дивечовъден участък "Етрополе". Приемането на законопроекта, внесен и подкрепен от Димитров, би довело до намаляване на разходите за "Фабрика Медикет" АД.

По втория сигнал комисията установи, че Димитров е внесъл законопроект, с който е отменена забраната в Закона за здравето за тютюнопушене на обществени места. Частният интерес на Димитров води до облага за фирмите на майка му и съпругата му, които търгуват с тютюневи изделия.

Народният представител е осъществил и друга законодателна поправка, която предвижда да се забрани търговията с т.нар. "цигарени гилзи" – свита хартия с филтър, която се пълни с рязан тютюн. По този начин се облагодетелстват определени производители, чийто основен дистрибутор е фирмата на майка му "Симеон-2" ООД.

Емил Димитров пренебрегна и двете покани на комисията да бъде изслушан във връзка с разследването срещу него. Решенията на Комисията подлежат на обжалване пред Административен съд - София град. Ако бъдат потвърдени, на Димитров ще му бъде наложена глоба в размер от 5000 до 7000 лева и ще му бъде отнето възнаграждението за периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит.
Емил Димитров, известен и като Емо Ротманса, изплува в скандала с продадени на безценица държавни земи в Несебър, известен като "Дюнигейт". Разследващият сайт "Биволъ" разкри, че през 2011 г. Емил Димитров е започнал процедура за купуване на терен от 2,5 декара, собственост на държавата. Този терен в Несебър му е бил нужен, защото се намира между друг имот, получен със заменка, и неговия хотел "Хавай". Единственият обект, който се доближава до басейна, построен на държавната земя неизвестно с какви строителни книжа, е "язовир" или "друго хидротехническо съоръжение".
Димитров е известен като вносител на скандални лобистки законопроекти и се прослави с репликата: "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас или без вас". Заради влиянието си в ГЕРБ е наричан още "министър на земеделието в сянка". Той носи прякора Емо Ротманса, защото отдавна е в цигарения бизнес. Ротманса се счита за приближен на бившия вече премиер Борисов, от най-близкия му приятелски кръг. Твърди се, че загуба на карти на Борисов от Емил Димитров е станала причина за скандалния полет на Авиоотряд 28, с който футболните отбори на Бойко Борисов и на Емо Ротманса бяха превозени до Варна за приятелски мач миналото лято.
С ловното му стопанство "Елен" е свързан и един друг скандал, който опозори България като ловна дестинация. През 2005 г. барон Еберхард фон Геминген-Хорнберг отстрелва елен, а трофеят е обявен за световен рекорд. Баронът заплаща за това удоволствие 65 000 евро. Следват медийни разкрития, че еленът е израснал във ферма в Австрия, откъдето го купили двама търговци на дивеч за 20 хиляди евро. След скандала рекордът е отменен.