понеделник, 8 април 2013 г.

Разкрития

Българските офшорки са в Кипър, Малта и на Маршаловите острови!

Всички очакват “Офшорлийкс” да залее България в идните дни. Международният консорциум от разследващи журналисти, който направи най-мащабното разследване на офшорни сметки, вложени в държави - данъчен рай, обяви, че първите имена, които ще разкрие, са на притежатели на сметки на Британските Вирджински острови. Справка на БНБ показва, че от 1989 г. до днес фирми от Вирджинските острови са инвестирали в България 721,5 млн. евро.

Това гласят официалните данни за преки чужди инвестиции и представляват 2% от всички влезли пари в страната. Много повече инвестиции са дошли от Кипър, също офшорна зона – 2,173 млрд. евро. Общо за целия преход почти 13% от всички инвестиции са от такива зони. 28% от всички инвестиции на български фирми в чужбина пък са ориентирани към офшорни зони, показва още справката на БНБ. Общо 397,5 милиона евро са били българските инвестиции в офшорки до края на 2012 г.
Според някои източници 382 български фирми са регистрирани на Вирджинските острови. Не е ясно обаче кои острови още са попаднали в разследването на журналистите.

Разкритието на имената и фирмите обаче може и да не окаже чак такъв разтърсващ ефект върху повечето държави, тъй като офшорната регистрация позволява не само избягване на плащането на данъци, но и скриване на реалния собственик. Т.е. трябва да се разбере и кой стои реално зад тези сметки. В някои случаи обаче това са известни лица – политици, богаташи, шоузвезди.
Първите имена и фирми започнаха да излизат в 38-те медии, участвали в разследването, в четвъртък. Българите ще бъдат публикувани след около седмица.

Международният консорциум за разследваща журналистика (ICIJ), който разпространи данните, планира да публикува изобличителни репортажи в течение на цялата 2013 г., съобщи директорът на организацията Джерард Райл. “Ние възнамеряваме да продължим с подобни репортажи през цялата година и по възможност- догодина. Част от времето ще отиде, за да доведем докрай получените данни”, поясни Райл. Журналистите отказаха да предоставят данни на власти и държавни институции.  “Не сме полицаи, това не е наша работа”, заявиха те.