петък, 5 април 2013 г.

Разкрития

Размениха бебета в родилното!
Вероника и бебето

Две бебета са били разменени при изписването им от родилното отделение на горнооряховската болница. Сигналът към медиите на едно от потърпевшите семейства бе потвърден от управителя на лечебното заведение д-р Георги Вашков. Пеленачетата са били със съседни номера и трябвало да бъдат дадени на родителите им в един и същи ден.
Децата са родени също в един и същи ден - на 27 март. Едното семейство е от град Елена, майката се казва Вероника Лазарова. Другото бебе е от Първомайци с майка Бояна Иванова. На път към вкъщи една от майките забелязала грешката и се върнала обратно в болницата, където оправили недоразумението.
Бебетата били разменени от акушерката Маруся Бижева, която има дългогодишен стаж в АГ-отделението на болницата. Заради допуснатата небрежност жената е наказана с последно предупреждение за уволнение, тъй като това нейно действие е недопустимо, коментира д-р Вашков.
„И първия път ми дадоха съвсем друго пак, което аз не можах да го позная, защото едва ли не за първи път го виждам и когато ходим да ги кърмим", спомни си аналогичен случай Вероника - майка на едното от разменените бебета в Горна Оряховица. Тогава се усъмнила, че новороденото не е нейно, защото то не поискало да суче от нея.

И на следващия път вече вечерта пак ми дадоха друго и аз казах: „Това не мое. Явно ги слагат в други кошарки ги разменят и не им гледат на ръчичките номерата и оттам става цялата работа", разказа Вероника.
В събота по обяд АГ- отделението трябвало да напуснат четири новородени. Сред тях и дъщерята на 22-годишната Вероника от град Елена, която става майка за втори път.

„Когато дойде моят ред, си казах номерчето - 123, и тя ми донесе едно и аз казах: Това не е мое бебе, веднага го познах и тя вика: Изчакай. Обаче се върна и няма бебе и хукна надолу по стъпалата", спомня си младата жена.

Точно в този момент и родилката, и болничният персонал разбират, че бебе №123 вече е изписано, но с майката на бебе №122. Малката Виктория вече пътувала към горнооряховското село Първомайци - първите й 20 минути в колата на „новия" дядо и с нищо неподозиращите чужди родители. „Таман стигнахме до локомотивно депо и на дъщерята телефона звънна: Татко спирай. Спрях. Викам какво?! Не е нашето бебе", спомня си Красимир Желязков, дядо на Михаела.

След връщане в родилното грешката е поправена.