вторник, 23 април 2013 г.

Мозайка

10 хиляди кандидати да живеят на Марс! Може да участвате и вие!

Над 10 000 души от цял свят искат да предприемат еднопосочно пътуване до Марс, съобщи Си
Ен Ен.

Холандската компания Mars One обяви кастинг за доброволци, които да отпътуват за Червената планета след 10 години.

Първите четирима астронавти трябва да се приземят на Марс през 2023 г. Целият проект по заселването на Марс ще бъде излъчван в риалити - от избора на кандидатите до тяхната подготовка, полета, кацането им.

След тях към Марс ще потеглят още шест групи по четирима души, като всяка една ще заминава на две години след първия седеммесечен полет, планиран за 2022 г.

Заселниците ще се опитат да създадат живот там. Според основателя на Mars One Бас Лансдорп, астронавтите ще губят мускулна и костна маса по време на седеммесечното си пътуване към Червената планета. След като се адаптират към гравитацията на Марс, ще бъде невъзможно да се приспособят отново към гравитацията на Земята, добави той.

Основните изисквания към кандидатите са да са в стабилно здравословно състояние, да имат добри умения за комуникация и способности за оцеляване, да са пълнолетни, и да владеят английски език на разбираемо ниво.

Плановете на Лансдорп предвиждат да се използват вече утвърдени екипировка и технологии, а не да започват всичко отначало. Няколко марсохода ще бъдат изпратени до „Червената планета" преди човешката мисия. Енергийните нужди на марсианската колония ще се подсигуряват от слънчеви панели, водата ще се преработва за вторично ползване, а също така ще се добива и на Марс, и колонизаторите ще си отглеждат храната със собствен труд. Допълнителни запаси ще носят новите колонизатори, които следва да пристигат в колонията веднъж на две години.

Общата стойност на проекта за изпращане на първата мисия струва 6 млрд. долара.

Все още има много въпросителни относно това как ще оцеляват астронавтите на планета, на чиято повърхност температурата е средно -55 градуса по Целзий, а атмосферата се състои предимно от въглероден диоксид.

Според представителите на компанията обаче, мисията отговаря на етичните норми.

Крайният срок за подаване на кандидатурите е 31 август 2013 г., а таксата за кандидатстване варира в зависимост от това от коя страна сте, като средната й стойност възлиза на около 25 евро.

Можете да видите кандидатурите на хората, желаещи да се заселят на Марс, тук, както и да кандидатствате за еднопосочно пътуване: http://applicants.mars-one.com/