сряда, 3 април 2013 г.

Актуално

Областният управител на Варна Коста Базитов е бил агент на ДС!

Областният управител на Варненска област Коста Базитов е бил нещатен сътрудник на бившата Държавна сигурност. Това показва публикуваното днес решение на Комисията по досиетата на кметовете, заместник-кметовете, секретарите на общини и общинските съветници от Община Варна.
Базитов, който бе назначен за областен управител през есента на миналата година беше заместник на бившия варненски кмет Кирил Йорданов от декември 2007 г. до ноември 2012 г.
Областният управител на Варненска област е вербуван като агент на комунистическия репресивен апарат на 22 септември 1989 г. от подполковник Иван Иванов – по-малко от два месеца преди падането на Живковия режим на 10 ноември същата година.
През октомври м.г. Базитов смени на поста му друг агент на тайните служби - бившият областен управител във Варна Данчо Симеонов. Според публикуваното днес решение, както и според обявените по-рано резултати от проверки на Комисията по досиетата е бил щатен сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност на 30 септември 1981г.