петък, 5 април 2013 г.

Актуално

Северна Корея започна да гони посланици!

Няма да могат да гарантират сигурността на чуждестранните дипломатически мисии в страната.
Това заявиха днес властите в Север на Корея, а напрежението в последната комунистическа държава продължава да ескалира. Севернокорейското министерство на външните работи е предложило на Русия да обмисли възможността за евакуация на своите дипломатически служители от Северна Корея заради изострянето на ситуацията на полуострова, съобщи говорителят на руското посолство в Пхенян Денис Самсонов. Все още обаче не е взето решение. Русия поддържа тесен контакт с Китай, САЩ, Южна Корея и Япония относно препоръките на Северна Корея за евакуацията на служителите в посолствата от страната, съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров. „Поддържаме тесен контакт с нашите китайски партньори, както и с американците, южнокорейците, японците и като цяло с участниците в шестстранните преговори”, посочи той пред журналисти.

„Силно сме разтревожени от нагнетяването на напрежението, което засега е само словесно. Искаме да разберем какви са причините за това предложение. Ние се поинтересувахме дали заявеното от севернокорейското ръководство представлява решение или предложение относно евакуацията на посолствата. На нас ни бе казано, че става дума за предложение”, отбеляза Лавров. Севернокорейските власти се обърнаха и към Великобритания с призив да се евакуират британските дипломати от Пхенян. „В съобщението се посочва, че след 10 април севернокорейските власти не могат да гарантират безопасността на посолствата и международните организации в страната в случай на конфликт”, посочиха от британското министерство и уточниха, че Лондон още не е взел решение. Северна Корея днес е препоръчала на посолството на Чехия в Пхенян да отзове персонала. „Днес получихме препоръката, не като лично съобщение, а като част от обръщение към няколко страни”, заяви посланикът. Междувременно министерството на отбраната на Австралия разработва план за евакуация на гражданите си, които живеят в Южна Корея, заради покачването на напрежението на Корейския полуостров.

От Канбера потвърдиха, че съставят план за евакуация на австралийските граждани в случай, че възникнат извънредни ситуации. Северна Корея вече е разположила две ракети със среден обсег на действие по източното си крайбрежие, съобщават южнокорейски медии, като се позовават на високопоставен правителствен чиновник. Министерството на отбраната на Южна Корея засега не коментира информацията за втората ракета.

„Потвърдено е, че в началото на тази седмица Северна Корея е транспортирала две ракети със среден обсег на действие до източното си крайбрежие и те са в готовност за изстрелване”, съобщава южнокорейската агенция Йонхап. През последните седмици Северна Корея отправи серия апокалиптични предупреждения за ядрена война заради новите санкции на Съвета за сигурност на ООН и съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ. Според източника на агенция Йонхап КНДР най-вероятно планира да изстреля ракетите без предварително предупреждение. Междувременно групата на “Анонимните” избра точно този момент да хакне най-големите новинарски сайтове в Северна Корея и качи колаж на Ким Чен Ун със зурла и свински уши и татуиран Мики Маус на корема. Това едва ли ще направи