понеделник, 1 април 2013 г.

Криза?

Луксозен ремонт на резеденция „Евксиноград“ започна служебният премиер!

Грандиозен ремонт за близо 10 млн. лв. е разпоредил още в първия си работен понеделник служебният премиер Марин Райков. Колосалната за сегашното дередже на страната сума ще бъде похарчена за цялостното обновяване на правителствената резиденция "Евксиноград", където управниците по традиция прекарват летните отпуски. А уж държавата нямаше средства да подпомогне социалнослабите, пенсионерите или майките с деца. Явно комфортът на политическата върхушка е нещо много по-важно.

Разбира се, служебната власт може да се оправдае за предстоящите разходи с факта, че ремонтът е отдавна планиран и се финансира от оперативна програма "Регионално развитие". Но това не променя усещането, че си гледа кефа, докато хората страдат. От всички тези нововъведения за милиони обикновеният човек няма да има никаква полза, след като без депутатска карта в резиденцията пускат само за кратки разходки в определени дни. Важното е обаче да се усвояват парите, да се наемат "правилните" фирми и лятната почивка да е на ниво.

А че реконструкцията на двореца и прилежащия му парк ще е наистина грандиозна, е вън от съмнение. Само за направата на проекта, по който ще се работи, през миналата година бяха платени 300 хил. лв. на обединение "Евксиноград - 2011", чийто водещ партньор е "Тилев Архитекти". От документацията става ясно, че ще се възстанови оригиналният вид на основната сграда от 1893-1907 година. Ще бъде върнат автентичният вид на първия и втория етаж, а на третия ще бъде обособен музей. Обзавеждането ще е възможно най-близко до тогавашното, като за целта ще се търсят мебели из антикварни магазини в целия свят.

Реставрацията на фасадата на двореца и обслужващата постройка включва почистване на камъка, отстраняване на дефектните елементи, заличаване на следите от стари ремонти и т.н. Отвътре също ще бъде възстановен автентичният вид. От каменните стълбища ще се махне мокетът, а всички метални неща ще се обновят чрез отстраняване на старата боя, антикорозионна обработка и ново боядисване в бял цвят. Пълна реставрация е предвидена и за дървената дограма на "Евксиноград", като е заложено да се правят нови прозорци по оригиналните модели.

Още по-впечатляващи дейности са заложени в архитектурната част от поръчката. Предстои демонтирането на всички тухлени преградни стени, избиването на зазиданите отвори за врати и прозорци, отстраняването на цялата мазилка, включително и облицовките от фаянсови плочки, хастар, тапицерия, дървени обшивки и др. В списъка за отстраняване попадат още циментова замазка по целия под на сутерена, теракотни и мокетни настилки, паркетът, мраморните плочи, рабицовият окачен таван, дървените декоративни решетки... На боклука отива и старият киноекран, вградените шкафове, асансьори, цялото кухненско обзавеждане, пердетата и корнизите. Дори минералната вата от подпокривното пространство ще бъде изнесена, за да се почисти теренът.

На мястото на всичко изхвърлено ще дойде чисто нова зидария от керамични блокчета, двуслойна битумна хидроизолационна система, варо-циментова мазилка по всички стени, тавани и сводове, фаянс, теракота, гранитогрес, варовикови плотове, окачени гипсови тавани и какво ли още не, изброено на петнадесет страници. Цялата електрическа и ВиК система на двореца също ще бъдат заменени с нови. Както се казва, от сегашната сграда ще остане само скелетът, а другото ще е ново. Реконструкция в същите мащаби е предвидена и за автоматичната телефонна централа в комплекса, за т. нар. сграда "Щал" и за средновековния град "Кастрици". Не е пропусната дори оранжерията, като на практика тя ще бъде изградена наново, но без да се пипат растенията.

Част от обществената поръчка е и реконструкцията на парка на "Евксиноград", който заема площ от над 550 декара. За него са заделени около 2.5 млн. лв. от предвидените десет. С тези пари ще се "пипнат" алеите, парковото осветление, напоителните системи, пейките, табелите, кошчетата, стълбовете... Реставрация и консервация ще бъде направена на фронтона и балюстрадата на парка.

Не по-малко любопитно е, че непосредствено преди предстоящите парламентарни избори ще разберем коя точно фирма ще се заеме с отговорната задача. Отварянето на техническите оферти е запланувано за 10 май и нищо чудно договорът с избраника да бъде подписан в суматохата около създаването на ново правителство. Отсега обаче е ясно, че това не е хапка за всяка уста. Само гаранцията за участие в процедурата е 80 хил. лева. Необходимият реализиран оборот за последните три години пък е цели 18 млн. лв., като 2.5 милиона от него трябва да са от консервационни или реставрационни работи на недвижими културни ценности.

Но това съвсем не е всичко, което властта е намислила за лятната си резиденция. В най-скоро време ще бъдат обявени още пет обществени поръчки, свързани с "Евксиноград". Над 583 хил. лв. например са предвидени за основен ремонт и обзавеждане на "Фердинандовата къща". Толкова ще струва и новата хладилна инсталация във винарската изба. Други 416 хил. лв. ще отидат за подмяна на водопровод. Смяната на топлообменните съоръжения в термопомпената станция ще глътне още 66 хил. лв., а реконструкцията на бунгалата - 42 хил. лева.