вторник, 30 април 2013 г.

Актаулно

Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление!

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление, като не е упражнил
контрол върху използването и прилагането на специални разузнавателни средства.
Тази констатация направи прокуратурата, по повод скандала с мобилната техника за подслушвания на МВР, станала по-известна като “цецомобил”.
От Софийска градска прокуратура днес съобщиха, че наказателното производство срещу четиримата служители от СДОТО, които първоначално бяха обвинени за нерегламентирано използване на техниката за подслушване, е прекратено, за което е издадено прокурорско постановление.
Основанието за спиране е, че в хода на разследването срещу четиримата служители са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветанов. В качеството му министър на вътрешните работи, той съзнателно е допуснал неговите подчинени от службата за подслушване на МВР – Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления – злоупотреба с власт и служебно положение.
По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че проверката за незаконните подслушвания няма да приключи само с кръга на четиримата обвинени, като по този начин не изключи възможността да има още обвиняеми по казуса.
За момента наказателното производство срещу Цветанов е спряно, тъй като към настоящия момент той се ползва с имунитет, в качеството му на кандидат-депутат. В Изборния кодекс не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.
След обявяване на резултатите от изборите, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветанов или ще са налице основания главният прокурор да поиска от парламента да му позволи наказателно преследване срещу Цветанов, в качеството му на избран депутат.