вторник, 2 април 2013 г.

Разкрития

Михаил Константинов все пак остава в “Информационно обслужване”

Досегашният председател на директорския борд на държавната фирма “Информационно обслужване” Михаил Константинов е напуснал шефския пост, но остава в борда на директорите, показва справка в Търговския регистър. На 22 март Константинов заяви, че ще се оттегли първо от председателския пост, а след това ще излезе въобще от "Информационно обслужване". Това се случи след разговор със служебния премиер Марин Райков по повод критики на опозицията за публично изразените пристрастия на проф. Консантинов към ГЕРБ и опасността да се манипулира броенето на изборите.

Излизането на Константинов от фирмата, която ще брои изборите, обаче едва ли ще се случи до вота на 12 май, защото технологично няма време, ако се спази процедурата по Търговския закон. Михаил Константинов не беше открит за коментар.

На 29 март се е провело заседание на борда на директорите на "Информационно обслужване". На него проф.Константинов е поискал единствено да бъде освободен от председателския пост, но не е изявил желание да подаде оставка, пише Медиапул.  Директорският борд е уважил искането на Михаил Константинов и той е бил осводен като председател, но е останал член на съвета на директорите. За нов председател е избран зам.-министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Валери Борисов, който е на този пост от предишното правителство на ГЕРБ. Останалите членове на борда са Ваня Големанска, Ивайло Филипов и Красимира Стоянова.

След като преди десет дни съобщи, че подава оставка, проф. Константинов предупреди, че "заради всички гадости" фирмата може да се откаже да брои изборите, а нямало кой друг да се справи. “На прощаване” с държавната работа математикът също така предрече изборно поражение за БСП и “изчезване” на ДСБ от политическата карта на България.

Константинов уверяваше тогава, че “твърдо е решил” да се махне от “Информационно обслужване”, но това ще стане след като се свика общо събрание на дружеството. Решение за свикване на такова събрание не е взимано на провелото се заседание на директорския борд на 29 март, разказаха участници пред Mediapool. Според тях няма насрочено ново заседание на борда в близките дни.

В същото време “Информационно обслужване” е единствената фирма, която подаде документи в ЦИК за преброител на резултатите от изборите. Това означава на практика, че тя ще брои бюлетините, както го е правела почти винаги досега.

Премиерът Марин Райков приветства решението на проф.Константинов да подаде оставка и го определи като “отговорно и смело”. Служебният премиер дори го покани за участва в изборния борд, защото е убеден, че с професионализма и познанията си той може да допринесе изключително много за неговата успешна работа.

В сряда изборният борд се събира на първото си заседание. В него като представители на правителството ще участват освен проф.Константинов и бившия конституционен съдия Емилия Друмева, казаха от правителствената информационна служба. Те не се ангажираха кои ще са другите участници в него. Поканени са всички наблюдатели от предишните парламентарни избори. Първото заседание на изборния борд ще бъде излъчвано пряко в интернет.