петък, 12 април 2013 г.

Актуално

“Медиана”: ГЕРБ на 2,7% пред БСП, “Атака” изпревари ДПС!

Месец преди изборите ГЕРБ води срещу основния си политически опонент БСП с 2,7% и получава 26,4% подкрепа спрямо 23,7 за червените.
Това отчита проучване на социологическа агенция “Медиана”, поръчано от вестник “Труд”. То е проведено между 5 и 9 април сред 1000 граждани.
Любопитно е, че за пръв път в последните месеци социолозите отчитат, че “Атака” изпреварва ДПС и застава на 3-то място с 6,2 на сто подкрепа. За Движението за права и свободи към днешна дата биха гласувани 5,8 на сто от избирателите. Месец по-рано цифрите са били 7,9% и 4,3% в полза на ДПС.
Пета е “България на гражданите” на Меглена Кунева с 4,5%, а ДСБ събира 2,4%.
Преднината на ГЕРБ е толкова крехка, че водещият отбор по-добре да не разчита на нея, коментира сициологът Кольо Колев от “Медиана”.
С шансове да влязат в следващия парламент според него са ГЕРБ, БСП, ДПС, “Атака”, “Движение България на гражданите”. СДС, ДСБ, НФСБ, ГОРД имат шанс да се борят, но времето едва ли ще им стигне.
“На практика засега се очертава 5-партийно парламентарно представителство с относителен паритет между двете основни политически сили. И тежко и горко на този, който се опита да състави правителство в такава ситуация”, казва още Колев.