понеделник, 15 април 2013 г.

Актуално

Цветанов да напусне политиката!

Проверката на прокуратурата установи тежки нарушения при подслушването от страна на МВР. Има изтрита информация и съпротива от страна на ведомството срещу проверката. Образувани са наказателни производства срещу трима директори на СДОТО. Това стана ясно при обявяването на резултатите от проверката в МВР за нерегламентирано подслушване.
БСП, "Атака" и Движение "България на гражданите" поискаха бившият вътрешен министър Цветан Цветанов да изпълни обещанието си и да се оттегли от политиката, след като прокуратурата констатира, че МВР подслушва незаконно.
"Цветан Цветанов носи пряка отговорност. Той каза, че ще подаде оставка, ако се потвърди и докаже сигналът. Мисля, че са налице достатъчно основания той да излезе от политиката, да излезе от листите на ГЕРБ и да не участва по никакъв начин", каза Сергей Станишев.
"Данните на прокуратурата са красноречиви, те са шокиращи. Очевидно е имало злоупотреба с техниката, с която разполага МВР. Има въпроси, които тепърва предстои да се проверяват и изясняват. Ясно е, че става дума за нещо изключително сериозно, което не само представлява злоупотреба със служебно положение, с властта в МВР, а нещо, което е било превърнато от г-н Цветанов в една система за злоупотреба с власт", каза Станишев.
Днес прокуратурата потвърди всичките ни най-големи страхове. Вече стана ясно, че живеем в обществото на страха и диктата. Най-лошите практики, въведени и използвани от тоталитарните режими, са използвани и днес - шест години след присъединяването на България към Европейския съюз", каза лидерът на Движение България на гражданите Меглена Кунева. Според нея прокуратурата не бива да спира своето разследване до изпълнителите на незаконното подслушване, а трябва да се стигне до поръчителите, тъй като отговорността е единствено и само на бившия премиер Бойко Борисов и бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. "Питам с какво основание те отново искат доверието на българските граждани", каза още Кунева.
"Атака" настоява Цветан Цветанов да се оттегли от поста председател на предизборния щаб на ГЕРБ, да не участва в предизборната кампания, както и срещу него незабавно да започне разследване.