неделя, 12 май 2013 г.

ИЗБОРИ 2013

За първи път паралелно преброяване и рекорден брой  наблюдатели!

Предсрочните парламентарни избори 2013 ще бъдат първите в страната, при които се провежда паралелно преброяване и има рекорден брой наблюдатели.
Преброяването ще бъде извършено от SORA – австрийският Институт за публични изследвания и консултации. До този безпрецедентен ход се стигна, след като пет партии подписаха споразумение за паралелно преброяване от външен преброител.
SORA ще направи преброяване на резултатите във всички над 11 900 секции. Всички прогнози, анализи и данни ще бъдат публикувани на интернет страницата на института. За максимална прозрачност SORA ще публикува изходен код на паралелното преброяване онлайн с линкове към оригиналните протоколи на съответните избирателни комисии. По този начин всеки може да провери резултатите в собствената си секция или община и дори да свалят сканиран PDF файл на оригиналния протокол на съответната избирателна комисия.
Освен паралелното преброяване, SORA ще направят и прогнози на резултатите и статистическите анализи. Прогнозите ще бъдат на базата на резултатите от 600 от общо 11 900 секции и прогнозните резултати трябва да са готови. След като са готови резултатите от тези 600 секции, екипът на Института ще предостави статистическа обоснована прогноза за окончателния резултат още между 22:00 и 24:00 часа в изборната нощ.
За първи път на избори има рекорден брой наблюдатели – общо 275 от 5 международни организации и 13 878 наблюдатели от родни организации.