понеделник, 13 май 2013 г.

Избори 2013

ЦИК: ГЕРБ - 30,74%, КБ - 27,06%, ДПС - 10,45%, Атака - 7,39%

Централната избирателна комисия обяви междинни резултати при 99,27% обработени
протоколи на СИК в РИК. Говорителят на ЦИК Ралица Негенцова обяви, че при този процент обработени секционни протоколи ГЕРБ има 30,74%, Коалиция за България - 27,06%, ДПС - 10,45%, Атака - 7,39%. Двете партии, които са най – близко до 4% бариера, но не я преминават са: НФСБ - 3,75 % и Движение "България на гражданите" - 3,26%.

В ЦИК вече са пристигнали 9 от 31 РИК, които са донесли протоколите на СИК, предназначени за обработка в ЦИК. Тук непосредствено след приемането им, започва независимото въвеждане на данните от секционните протоколи, така че се образува втората база данни, която после се съпоставя. Ако се намерят различия ЦИК излиза с решения на какво се дължи.

Гласовете от чужбина също участват в общия брой гласове необходими за преценка за това, които партии прескачат 4-процентната бариера. Към настоящия момент постъпват протоколи от гласуването зад граница са. 72 % са обработени протоколи, каза Бисер Троянов. Така данните до този момент показват, че с най-голяма подкрепа от българските граждани в чужбина е ДПС - 41,3 %, следвани от ГЕРБ с 24,5 %, Коалиция за България с 5,9 % и "Атака" с 3,24 %. Политическите партии, които са спечелили над 1 процент от гласовете в страната са общо 9 политически субекта.

Сред 9-те освен двете близо до 4% бариера, но непреминали я са и: Коалиция "Център, свобода и достойнство", Коалиция СДС, РЗС, ВМРО, ЛИДЕР, Коалиция ДСБ-Български демократически форум, и ПП "Глас народен". ЦИК ще има готовност най – късно в четвъртък да обяви окончателните резултати и мандатите по партиите. До 7 дни от приключване на гласуването ЦИК ще обяви имената на избраните народни представители.

По повод коментарите, че копирните машини са били ползвани и за други цели, Ралица Негенцова обясни, че както всички изборни книжа и материали, така и копирните машини са запечатани в секцията и те в никакъв случай не са били могли да бъдат ползвани през нощта или за каквито и да е други цели. "В крайна сметка на всички беше ясно, имаше изрична инструкция как да се работи с тази техника, какво следва да направят комисиите, но не забравяйте, че никой не би могъл да знае колко ще са лицата, които ще имат право да поискат ксерокопие и са поискали. Те навсякъде са различен брой, така че този проблем е преодолян", каза Негенцова.

Тя посочи, че е имало сигнали за приключили консумативи, но много бързо било реагирано в тази насока, защото в общинските администрации имало резерви от консумативи, а отделно, ако някъде не достигнали касетите с тонери, те са били закупени от фирмата, която предоставила техниката. "Нямаше проблеми в тази насока да се осигури или да спре работата на комисиите", посочи Негенцова.