вторник, 28 май 2013 г.

Разкрития

Новият министър на мястото на „Дюнигейт“ се оказа от кгъга „Батко и Братко“

Новата номинация за министър на инвестиционното проектиране на мястото на предложение
„министър „Дюнигейт“ Калин Тихолов, също се оказа свързан със смущаващи фирми. Архитект Иван Данов, който е делял един кабинет с Тихолов в архитектурния университет в София, е в управлението на няколко фирми, сред които „Тера груп“ АД и „Аса проджект“, показват фирмените регистри.
“Тера Груп” е част от едноименен холдинг, собственост на Динко Пенев – съдружник на Данов. В холдинга влизат множество фирми с разнородни дейности – строителство, инвестиции във възобновяема енергия, медии.
В холдинга влиза и известната фирма „Биндер“ от скандала „Батко и Братко“. „Биндер“ е на
Емил Георгиев, който спечели поръчка от пътната агенция, докато тя се оглавяваше от брат му Веселин Георгиев. Заради скандала през 2008 г. Брюксел спря парите за България от еврофондовете. Миналата година на Веселин Георгиев най-накрая бе повдигнато обвинение за това, че е облагодетелствал фирмите на двамата си братя Емил и Бойко Георгиеви с поръчки за стотици милиони лева.
„Тера груп“ е била сред фирмите – фавори на властта от някогашния „обръч на Гагаузов“ (бившият министър на регионалното развитие в кабинета на тройната коалиция Асен Гагаузов).