четвъртък, 23 май 2013 г.

Разкрития

Министър Марин Райков предложил за посланик Марин Райков на премиера Марин Райков

В качеството си на външен министър служебният премиер Марин Райков е предложил
българският посланик в Париж Марин Райков да бъде назначен от президента за посланик в друга европейска столица. Според партийната централа на БСП външният министър Марин Райков  поискал и получил одобрение от премиера Марин Райков посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица. В този смисъл, впечатлява сръчността, с която назначеният от Росен Плевнелиев външен министър Марин Райков, иска и получава одобрение от премиера Марин Райков, посланикът в Париж Марин Райков да бъде назначен от Росен Плевнелиев за посланик в друга европейска столица”, се казва в позицията.
Случаят беше коментиран и от служебния премиер Марин Райков:
„Много е трудно да се оспорва аргументирано становище, чрез което се оспорва правото на външен министър да бъде назначен за посланик. Това е изключително лош сигнал за европейски партньори. Това поставя под въпрос приемствеността в българската външна политика, която по дефиниция е надпартийна. За българската общественост никога не е била тайна моята професия. Аз съм дипломат от 1987 г. и съм посланик от 1999 г. Когато приех да поема управлението на страната, никога не съм заявявал, че напускам завинаги професионалното си поприще. Винаги съм заявявал намерението си да се върна към професията си, което е мое законно право”, коментира той.

Росен Плевнелиев: Няма да хвърля Райков на кучетата, пак ще е посланик
Да, ще подпиша указа за назначението на служебния премиер Марин Райков за посланик. Това отговори президентът Росен Плевнелиев на журналистически въпрос – дали ще назначи за посланик министър-председателя. Росен Плевнелиев обясни, че „няма да хвърли на кучетата” избраника си за служебен премиер, който приел да приеме управлението на държавата в много критичен момент