четвъртък, 9 май 2013 г.

День Победы

Днес Гришо срещу Вавринка в спор за място на 1/4-финалите!

Григор Димитров ще се изправи срещу Станислас Вавринка в двубой от трети кръг на Мастърса в Мадрид, а мачът ще започне около 20:00 - 21:00 ч. българско време.

Срещата е последна четвърта на корт "Аранча Санчес Викарио" - вторият по големина корт в Мадрид, което означава, че ще може да се гледа на живо в интернет, а линкове ще можете да намерите в секцията ни "Гледай тенис на живо".

Вавринка е спечелил единствената им среща до този момент след успех със 7-5 6-3 6-3 във втори на Australian Open през 2011 г., но  оттогава минаха повече от две години и Гришо определено е съвсем различен тенисист. Справка - мачът с Джокович и изключително високото ниво на игра, което показа първата ни ракета.

Големият въпрос е дали Григор ще успее да се възстанови физически след получените крампи в двубоя срещу Джокович. Успее ли, останалото видяхме, че го може.

Станислас Вавринка може и да отстъпва по класа на Джокович, но швейцарецът си остава изключително сериозно препятствие, особено във формата, в която се намира в момента - вече е в серия от шест поредни победи, последната от които с 6-3 6-3 срещу Сантяго Хиралдо, а през миналата седмица спечели титлата в Оейраш, надигравайки с 6-1 6-4 Давид Ферер.

Димитров и Вавринка се познават отлично, а в миналото на няколко пъти са тренирали заедно и освен това вече на практика се подготвят в една и съща академия - шведската "Good to Great", която се ръководи от бившите тенисисти Никлас Култи, Микаел Тилстрьом и Магнус Норман. В момента Тилстрьом е треньор на Гришо, а Норман - на Стан.

За Григор Димитров залогът е повече от голям - успех срещу Вавринка ще означава втори пореден Мастърс, на който достига до четвъртфинал, както и чек за близо 80,000 евро. Най-важното от всичко може би са ценните 180 точки за ранглистата, които ще го изкачат до рекордното в кариерата му №23 в света.

Но какво ѝ е толкова важното на тази позиция? Става въпрос за мястото му сред поставените на предстоящите Ролан Гарос и Уимбълдън. На турнирите от Големия Шлем ако даден тенисист е поставен между №25 и №32, това би означавало, че в трети кръг ще срещне един измежду Топ 8 на света. Успее ли да се изкачи сред поставените между №17 - №24, то при евентуално достигане до трети кръг ще срещне поставен между №9 и №16.