петък, 31 май 2013 г.

Позиция

"ГАЛЕРИЯ" И "БУДАЛИ" ДА СЕ РАЗСЕКРЕТЯТ ВЕДНАГА!

Днес група журналисти разпространиха отворено писмо до премиера Орешарски във връзка
със случващото се около ДАНС
Уважаеми г-н Орешарски,

Оглавяваното от Вас правителство даде заявка за повече прозрачност и гарантиране на медийната свобода.

В тази връзка посрещаме с недоумение Вашето предложение начело на ДАНС да застане г-н Писанчев, главно действащо лице в скандала "Галерия", който трайно увреди образа на българските специални служби и като цяло на българската държава.

Припомняме, че именно след скандала "Галерия" и разкритото подслушване на журналисти и политици, България се срина в класациите за свободата на словото и от години заема последно място от всички европейски страни.

Делото "Галерия" така и не беше разсекретено при предишните две правителства въпреки обещанията. Направете го сега!

Настояваме също да бъде разсекретена и разработката "Будали" срещу журналистите от сайта "Биволъ" и техните контакти. Има такава разработка и това беше мълчаливо признато от предишния премиер г-н Марин Райков, който не отговори на официално зададено питане дали тя съществува.

Днес няма никакви основания тези разработки да остават секретни в името на националната сигурност, дори напротив. Те нямат нищо общо със спецификата и задачите на ДАНС. Следенето на инакомислещите и политическите опоненти от страна на държавата е превъплъщение на най-злокобните практики на Държавна сигурност.

Ние сме убедени, че разсекретяването на тези две разработки - "Галерия" и "Будали" - ще бъде оздравителен акт за службите и за цялото общество, което ще научи как скъпо платени служители на ДАНС са работили през годините като политическа полиция, а не в интереса на суверена и данъкоплатците.

Бихме искали да Ви припомним публичното изявление на министър-председателя от правителството на ГЕРБ Бойко Борисов, че може да разпореди на компетентните служби да образуват дела за оперативно наблюдение на всеки български гражданин - изявление квалифицирано от международната организация "Репортери без граници" като "разрушително послание", което може да има "катастрофални последици не само в България, но и във всички балкански страни".

След това изявление много български журналисти и общественици се обърнаха към главния прокурор г-н Сотир Цацаров с настояване да разпореди прокурорска проверка има ли образувани такива дела по разпореждане на тогавашния министър-председател. Тези писма, изпратени на 15 февруари и 13 април т.г. бяха широко отразени в медиите, но останаха без отговор.

Бихме желали Вие, г-н Орешарски, да припомните на г-н Цацаров, че дължи този отговор на обществото. Вие като премиер също можете да разпоредите съответните вътрешни проверки в ДАНС и МВР за съществуването на такива дела и да оповестите публично резултатите.

Ако това се случи на обществото ще бъде даден силен знак, че предстои реална промяна и нормализация на работата на службите. В заключение, г-н Орешарски, държим да припомним, че тази нормализация, както и конкретният ангажимент за гарантиране на свободен печат и медии са изведени като приоритети във Вашия план не къде да е, а в точката озаглавена: "За държавността".

С уважение

Отворен списък на журналисти и граждански активисти, подкрепящи писмото (по азбучен ред):

Антоанета Цонева

Асен Генов

Асен Йорданов

Атанас Чобанов

Веселин Стойнев

Весислава Антонова

Иван Бедров

Ирен Филева

Константин Павлов

Копринка Червенкова

Марин Бодаков

Полина Паунова

Пролет Велкова

Росен Босев

Силвия Великова

Спас Спасов

Стойко Тонев (д-р Тони Филипов)

Христо Иванов

Явор Дачков