понеделник, 6 май 2013 г.

Разкрития

Скандални разкрития за далавери на политици в Германия

Х.Зеехофер премиер на Бавария
Аферата свързана с назначаването на роднини за сътрудници на министри и депутати в
местния парламент в Бавария достигна своята кулминационна точка. Под натиска на министър-председателя на провинцията и коалиционен партньор на Ангела Меркел - Хорст Зеехофер, министрите от неговото правителство, участващи в аферата, са върнали обратно в бюджета на провинцията сумите, които са били изплатени на техните роднини.

Министърът на културата в правителството на Бавария Лудвих Шпенле е превел днес сумата от 34 000 евро, които неговата съпруга, назначена за негов асистент, по времето когато той е бил депутат в ландтага, е получила като заплата, съобщи БНР. Министърът на правосъдието Беате Мерк също е възстановила сумата, която нейната сестра е получила като неин политически съветник. Министърът на селското стопанство на Бавария Брунер също заяви днес, че ще върне 13 500 евро, които неговата съпруга е получила като негова асистентка от април 1999 до декември 2008 г. За известно време в неговия кабинет са били назначени и сестра му, и племенницата му, като в свое оправдание министърът заяви, че ги е назначил с възможно най-ниските заплати от 400 евро на месец.

Общо 79 депутати в местния парламент в Бавария са нарушили разпоредбите, приети през 2000 г., забраняващи назначаването на близки и роднини от депутати и министри. Повечето от нарушителите са депутати от управляващата партия Християнсоциален съюз, която е коалиционен партньор на Ангела Меркел, и наблюдателите посочват, че скандалът с баварската шуробаджанащина се появява неслучайно на бял свят сега, когато в Бавария през септември, наред с изборите за Бундестаг, ще се проведат и избори за местен парламент - ландтаг.