събота, 11 май 2013 г.

Актуален коментар


СКАНДАЛА С ХВАНАТИТЕ НЕЗАКОННО БЮЛЕТИНИ

Първи данни от разследването, с което са захванах - Държавна сигурност помага на ГЕРБ?!

Григор Лилов

Имам отговор защо първи Николай Бареков научи новината. По време на голямата любов с ГЕРБ всички вестници на групата на Делян Пеевски – от „Уикенд” през „Телеграф” до „Седем”, както и книгите на издателството му се печатаха именно в печатницата „Мултипринт”, сега изловена с фалшивите бюлетини. Т.е. Бареков като ръководител на медийната групировка има свои връзки там, а на един от водещите журналисти много близък роднина е сред ръководителите на печатницата. Имало е кой да му се обади от мястото на събитието и да му съобщи новината. Затова съм сигурен, че не изтекла информация от прокуратурата.
Втората хипотеза е по-конспиративна, но също достоверна. Възможно е Бареков отдавна да е знаел какви се вършат за изборите в тази печатница - не само за сегашните, но и за предишните. „Мултипринт” печаташе бюлетините за референдума за АЕЦ, за президентските избори, за изборите през 2009 г., които спечели ГЕРБ и т.н., и т.н. Нека си спомним, че само преди два дни – на 8 май той заяви:
- Ако аз си отворя устата сега – преди изборите, Бойко Борисов със сигурност ще получи белезници на ръцете.

Печатницата е създадена през 1991 г. като еднолична фирма и до 1996 г. е известна под друго име. Тогава се преименува на „Мултиринт”.
Собственост е на 53 год. Йордан Станков Бончев и родата му.
Интересният факт е, че печатарската фирма е един от съдружниците в Мултистандарт. Другият естествено е фирмата Стандарт нюз, издаваща едноименния вестник. Управителят на съвместното дружество „Мултистандрат” е Славка Бозукова, която е и главен редактор на „Стандарт”.
Тези, които четат вестника, знаят за чудесните му връзки с Цветан Цветанов и ГЕРБ. Могат да видят и утрешния брой, в който пространно е дадена думата в защита на Йордан Бончев с голямо негово интервю.
Другата видна фигура около „Стандарт” е известният олигарх Тодор Батков. Може би е ирония на живота, че хотела му в Банкя се намира на броени метри от къщата на премиера Бойко Борисов.

Онзи ден платформата „Болканлийкс” (по подобие на Уикилийкс) извади нов спецзапис на Бойко Борисов, който аз пуснах в моето ТВ предаване в четвъртък, на 9 май. В него става дума за разпределение на обществени поръчки на нашите и моите фирми и бизнесмените, които ще получат такива, понеже са заслужили за избори. Записът обаче не е достатъчно достоверен, понеже е с много лошо качество и накъсан, което предполага и манипулации. Но в документите, които го съпровождат, се говори за Станислав Бончев - "Хакера". Той е син на собствениците на печатницата "Поликарт" Красимир и Емилия Бончеви и племенник на боса на „Мултипринт”. Анонимният документ спряга хакера като участник в групите за контрол и подслушване.
"Разкодирането (ако се използва 3G мрежа или друга криптирана връзка), проникване в ел. поща, изтегляне на информация от компютри, хакване на телефони и устройства, компютърно наблюдение и др. сложни технически неща са организирани от Станислав Бончев, по известен сред тях като Хакера" – пише още в анонимните бележки.
Най-сетне е фиксирано, че той е размахвал и неистинска (а дали ?!) карта на ДАНС, за което има досъдебно ппроизводство.
И една бележка: преди година и половина Бойко Борисов назначи в Столичната община като зам.кмет и отговарящ за финансите Данчо Барбалов. Той е син на ген. Пенчо Барбалов от Държавна сигурност. Бащата се занимаваше и ръководеше специалното управленине на ДС, което организараше техническите мероприятия, вкл. и подслушването. мисля, че този щрих с назначенията е показателен на фона на случващото се днес.

Защото зад роднинските „Мултипринт” и „Поликарп” стоят хора от бившата Държавна Сигурност. Йордан и Красимир Бончеви са племенници на зам. шефа на УБО )Управление охрана и безопасност при комунизма, охранявало Тодор Живков) ген. Бончо Бончев, роднини с Екатерина Бончева (бивш активист на СДС, шеф на пресцентъра на синия министрески съвет и т.н., и т.н.), а сега една от ръководителките на КОМДОС (комисията за досиетата). От другата страна е Панайот Бончев от БСП, дългогодишния кмет на район Изгрев, където е и бастиона на ДС – много от тоталитарния генералитет и кукловоди живеят именно там – в квартал . Изток.
Както знаят онези, които са чели „Тайният проект Бойко Борисов”, пожарникарят е роднина на зетя на Живков и продукт на кръговете на ДС – „Монтерей” и „Банкя”.

Така че нищо чудно няма – противопоставянето не е по идеологически различия, както се представя на електората, а по кланов – кой към коя служба навремето и кой комунистически род е бил.

Хипотезата, че бюлетините са били технологичен брак, въобще не издържа. Технологичният брак е брак затова, понеже продуктът е негоден за ползване – с разкъсани краища, омачкан, с размазан или нечетлив шрифт, с прочменени цветове и т.н. Обаче намерените незаконни бюлетини са изрядни, перфектни за целите на изборите полиграфически продукти. Да напомня, че държавният НЦИОМ даде в последната си анкета 10% преднина за ГЕРБ, толкова даде и социоложката Мира радева. 350 000 незаконни бюретини са 8.75% до 10% от очакваните от политолозите и социолозите (този път единодушно) между 3.5-4 млн. души, пуснали гласа си на изборите.

И последното – същата „Мултипринт” печаташе бюлетините за референдума за АЕЦ, за президентските избори - с анулирана обществена поръчка и чрез възлагане – т.е. печатницата беше целево подбрана. Номерът стана, понеже ЦИК неочаквано промени дължината на бюлетината с някакъв жалък сантиметър и правителството анулира конкурсът, като премина към директно възлагане. Мисля, че замисилът е ясен.
Същата „Мултипринт” печаташе бюлетините и за парламентарните избори през 2009 г., които спечели ГЕРБ.
Другата роднинска „Поликарп” пък се занимава с печат на пликове и папки и редовно печели поръчки за секретните пликове и папки на МВР и военните и класифицираните документи. .

И последно – пред мен е държавната поръчка за бюлетините. Открай време те се поръчват в значимо по-големи количества от необходимото. В случая при 6 868 455 записани в избирателните списъци са поръчани почти 8 милиона бюлетини. Хванатите в „Мултипринт” незаконни бюлетини са над тези количества!
Според мен предстои и нов скандал. При 11 400 избирателни секции са поръчани над 13 500 комплекта печата за тях. (сякаш да се подпечатват напечатаните незаконно бюлетини).
ЦИК е определила и 1000 „пътуващи” секции – сякаш ние като територия и махали страната се конкурира с огромните Русия или Америка.