четвъртък, 9 май 2013 г.

Актуално

ГЕРБ и БСП се изравниха

Дни преди изборите силите на БСП и ГЕРБ са абсолютно изравнение. Това показва последното изследване на "Сова Харис", поръчано от ТВ7.
Ако изборите бяха днес, спрямо всички избиратели в избирателните списъци, ГЕРБ ще получи 20.9%, БСП - 20.4%. Силите са изравнени и разликата е в рамките на статистическата грешка. Не може да се каже коя партия ще получи най-много гласове. Със сигурност в парламента влизат и ДПС - 5.2%, "Атака" - 4%. На границата са Движение България на гражданите - 2.4 и РЗС - 2.4%. От останалите партии ДСБ ще получи 1.7%, ВМРО - 1.1, а НФСБ - 1%.
Преизчислено в мандати спрямо гласуващите, ако в парламента влязат 4 партии, ГЕРБ ще има 99 депутати, Коалиция за България - 97, ДПС - 25, "Атака" - 19 депутати. Най-вероятно в парламента ще влюзат 5 или 6 партии, прогнозира Васил Тончев.
Избирателната активност ще е сравнително висока - 63% ще гласуват, а 37% - няма. Голяма част от решилите да гласуват обаче не знаят за кого ще пуснат бюлетина. Спрямо избирателните списъци този процент ще падне, обясни шефът на агенцията Васил Тончев.
Изследването е направено между 3 и 7 май между 1200 респонденти. Единственият скандал, който не е хванат, е разпитът на Бойко Борисов в прокуратурата.