събота, 18 май 2013 г.

Образователно

Всичко за касирането на изборите

Кой решава законни ли са изборите?


Само Конституционният съд (КС) решава дали изборите са законни, или не.

КС се състои от 12 конституционни съдии (на снимките). Четирима от тях са назначени от президента, други четирима са избрани от парламента, останалите четирима - от всички висши касационни и административни съдии.
Каква е процедурата в КС?

Получи ли искане за касиране, председателят на КС образува дело, определя съдия докладчик и дата за разглеждането му. Определя се срок, в който заинтересованите институции да изпратят становища и доказателства. КС може да поиска допълнително документи, както и да възложи изготвянето на експертни заключения.

Има ли срок, в който КС да се произнесе?

Няма срок, в който КС да каже дали изборите са законни, или не. Такъв е предвиден само ако се атакува изборът на президент и вицепрезидент - КС е длъжен да излезе с решение до 1 месец от обявяването на оспорените резултати.

Делото в КС не спира решението на ЦИК за изборните резултати - парламентът се свиква, депутатите полагат клетва, НС започва да работи, може да избере правителство.

Юристи са категорични, че КС няма да бави делото и ще произнесе решение по него възможно най-бързо.

Кое е основание за касиране на вота?

Не всяко нарушение на изборния процес е основание за касиране на резултатите. Досегашната практика на КС показва, че само сериозните нарушения, които са повлияли върху изборните резултати, водят до касирането им.

Как се взема решение?

За да има решение на КС, за него трябва да са гласували поне 7 от 12-те конституционни съдии. Няма значение дали с решението се потвърждават резултатите, или се касират. Ако гласовете в КС се разделят 50:50, няма решение.

Какви са последиците от решение на КС за касиране на резултати?

“При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението”, пише в Изборния кодекс.