вторник, 21 май 2013 г.

Актуално

Всичко за  42-то Народно събрание

Първото тържествено заседание на 42-то Народно събрание (НС) днес по традиция ще бъде открито от най-възрастния депутат в този парламент – 70-годишният актьор Стефан Данаилов-Ламбо.
Депутатският състав продължава да се подмладява и за първи път в демократичната история на България ще има депутат на 21 години – Кристиян Димитров от “Атака”.  Той е роден след началото на демократичните промени през 1989 г.
Новите лица в “Атака” са доста по обясними причини – разцепването на партията в средата на миналия мандат.
ДПС също подмладява състава си и има 25-годишен депутат – Шендоан Халит. Той влезе в Народното събрание като резерва, след като Делян Пеевски реши, че ще влезе като водач на листата на партията в Пазарджик и освободи един мандат в Стара Загора.
Председатели на групите на 4-те партии, които влязоха в парламента, най-вероятно ще са лидерите на ГЕРБ – Бойко Борисов, на  БСП – Сергей Станишев, на ДПС – Лютви Местан и на “Атака” – Волен Сидеров.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за първи път ще е депутат. Повечето от неговите министри също стават депутати – Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Делян Добрев, Вежди Рашидов, Тотю Младенов, тежката артилерия Десислава Атанасова (тя беше близо 3 години депутат в 41-то НС) и Цветан Цветанов, както и бившите зам.-министри Владислав Горанов и Милена Дамянова.
В Народното събрание влиза и областният управител на София Данаил Кирилов.
Цветанов се зарече още в първия ден от работата на парламента да депозира молба за отказ от имунитет, макар че главният прокурор Сотир Цацаров го уведоми, че първо трябва да му поиска имунитета и тогава той да се отказва от него.
Новите лица в групата на БСП са състезателят по стрелба Таню Киряков, бившият издател на “Плейбой” Мартин Захариев и политологът Татяна Буруджиева.
В парламента се завръща Младен Червеняков, но вече няма да ги има двамата Руменовци – Румен Овчаров и Румен Петков. Любен Корнезов също вече няма да е депутат, той сам отказа да се кандидатира с мотива, че е вече изморен.
Колоритната бивша кметица на Смолян Дора Янкова също ще седне на депутатската скамейка.
Шестима общински съветници на БСП стават депутати – Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Борис Цветков, Росен Малинов и Милка Христова и ще се прехвърлят от “Московска” 33 на пл. “Народно събрание”.
Мъжете в този парламент ще са три пъти повече от жените, по-голяма част от депутатите са с икономическо образование.
12 агенти на държавна сигурност в новия парламент
12 от депутатите в 42-то Народно събрание са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, съобщи сайта desebg.com преди дни.
По четирима са депутатите с картончета от БСП и ДПС, тези на ГЕРБ са трима, а от „Атака” – един.
От ГЕРБ са: Любомир Христов, Румен Иванов и Стефан Дедев.
От БСП са: Минчо Минчев, Росен Малинов, Румен Гечев и Христо Монов.
От групата на ДПС агенти са били: Ахмед Башев, Лютви Местан, Рамадан Аталай и Янко Янков.
От “Атака” - Станислав Станилов.
От всички свързани с ДС депутати в 42-то Народно събрание половината са били народни представители и в предишния парламент. Това са Лютви Местан, Рамадан Аталай и Янко Янков от ДПС, Румен Иванов и Стефан Дедев от ГЕРБ и Станислав Станилов „Атака”.
ГЕРБ и БСП с кандидатури за председател на Народното събрание
На първото заседание на Народното събрание депутатите ще трябва да си изберат председател и заместник-председатели.
Очаква се кандидатури за председател да издигнат ГЕРБ и БСП, а “Атака” и ДПС ще настояват за зам.-председатели.
Логично е ГЕРБ като първа политическа сила да издигне кандидатура за председател на парламента и това да е Цецка Цачева, обяви в неделя Емил Радев от ГЕРБ.
В БСП се спрягаха много имена – Янаки Стоилов, Мая Манолова, Дора Янкова. На Националния съвет на левицата вчера за председател на Народното събрание упорито се спрягаше името на Михаил Миков.
“Атака” ще предложи за зам.-председатели Явор Нотев или Павел Шопов.
От ДПС обявиха вчера официално, че ще предложат за зам.-председател Христо Бисеров и биха подкрепили кандидатурата на Михаил Миков.
Би трябвало още вчера партиите да са се разбрали за местата в пленарната зала и за стаите. Очаква се ГЕРБ да вземат десния блок, БСП – левия, а в центъра да се разположат ДПС и “Атака”.
Разпределени са вече и стаите – ГЕРБ ще отстъпят една от стаите си на “Атака”, а БСП и ДПС ще вземат стаите на СДС и на ДСБ, които не влязоха в този парламент.