вторник, 7 май 2013 г.

Разкрития

Изчезна жената, която щеше да вади офшорните сметки

Бившата служителка на финансовото разузнаване Емилия Живкова е изчезнала безследно.
Днес тя трябваше да представи информация и документи пред медиите за изнесени от държавата над 20 млрд. долара. От 5 май обаче тя е в неизвестност, съобщиха Слави Бинев и Стефан Софиянски от коалиция „Горда България“. Живкова не вдигала телефона си и не отговоряла на sms. От „Горда България“ днес ще подадат сигнал в прокуратурата.
„Трябва да разберем какво се е случило с тази жена“, заяви Софиянски.
„Днес ние не трябваше да сме тук. На нашите места беше планувано да присъства представител на Министерството на вътрешните работи и представител на НАП. Те щяха да отговорят на няколко много вълнуващи въпроси, най-важният от които е имат ли родните политици авоари в чужбина. Г-жа Емилия Живкова – представител на МВР, изчезна. Чудихме се как да реагираме на създалата се ситуация. Предпазихме още двама човека, за да не застрашаваме живота им”, заяви Слави Бинев
Емилия Живкова е работила във финансовото разузнаване до 2011 г., когато напуска по собствено желание. Тя е била начело на екип, който е разследвал офшорни сметки на български политици
и бизнесмени. През 2006 г. започва издирването на пари на българи зад граница. Екипите на МВР и разузнаването стигат до конкретни имена на фирми и бизнесмени, които са уличени в пране на пари чрез офшорни сметки. Живкова е имала и конкретен план за връщане на парите. Тя е била и в Швейцария, за да вземе дискетите с имената на българи с банкови сметки там.
Финансовите агенти за изпратили в прокуратурата над 70 сигнала, от които само два стигат до съда.
От „Горда България“ заявиха, че с останалите разбаротки са били използвани за натиск срещу бизнесмени и политици с офшорни сметки. Всички разработки и документи в момента се намират в архивите на ДАНС и МВР.