сряда, 29 май 2013 г.

Актуално

Вигенин ще реабилитира кадри на ДС във външно!

Новият външен министър Кристиан Вигенин даде заявка за реабилитиране на кадрите на
бившата Държавна сигурност във Външно министерство.
В свое изказване след назначението си най-младият министър в кабинета коментира, че има намерение да преразгледа случаите със служители на ДС с досиета или картончета, които не са доносници.
Начинът, по който тези хора бяха унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър. Ще направим така, че всеки, първо, да бъде оценяван според своите способности и качества и, второ, тези хора да бъдат максимално полезни на министерството конкретно, но като цяло и на страната си, защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван, обясни Вигенин, цитиран от БНР.
Пред БТА той пък каза, че “всеки един от тях ще може да се чувства полезен на страната си, било в МВнР в София, било другаде, но е рано да коментирам в подробности”.
Досегашният правителствен курс бе тъкмо обратният – да не подкрепя страната да бъде представлявана в чужбина от хора с досиета от бившите служби. Разделяйки агентите на “доносници” и “не-доносници”, Вигенин отговаря на очакванията на много от осветлените ДС-сътрудници да се сложи разделителна линия между агенти и доносници. Основната им теза е, че е несправедливо да се слагат под общ знаменател авторите на доноси и експертите, работили за националната сигурност или давали експертизата си на службите.