понеделник, 20 май 2013 г.

Скандално!

И печатите за бюлетините над нормата!

Броят на печатите за заверка на изборните бюлетини също е бил доста над нужното
количество, обявиха наблюдатели, които следяха изкъсо изборния процес. Те обясниха пред "Правен свят", че не само броят на поръчаните и отпечатани бюлетини за току-що отминалите избори е бил завишен доста над необходимото, но и на печатите за секционните избирателни комисии (СИК). Това коментираха пред "Правен свят" наблюдатели, които следят отблизо изборния процес.
Обявената поръчка за изработка и доставка е била за 13 550 печати за СИК, а техният брой е под 12 000. Това означава, че са били поръчани близо 13 % повече печати за заверка на протоколите от СИК. На 1 април 2013 г. за изпълнител на въпросната поръчка е избран "Принтимарк" ООД. Стойността на поръчката е 39 474 лв.
В същото време, обаче, поръчаните печати за РИК са точно колкото е броят на районните комисии - 31.
Принципно, ролята на резервните печати е ясна – те трябва да служат за подмяна, когато печатът на дадена СИК, с който е започнал изборният ден, се повреди. Имало например случаи, при които се отлепя гумената част на печата. Подмяната на един печат с друг става с протокол и в този смисъл наличието на различни уникални номера на всеки печат не е проблем, казват от ЦИК.
Но броят им е с 1550 повече, което е в любопитна зависимост с откритите в печатницата в Костинброд 350 000 допълнително напечатани бюлетини.
Именно уникалността на т. нар. наранен печат, който е един за всяка СИК, беше генералният аргумент, че костинбродските бюлетини няма как да влязат в употреба и да манипулират изборите.
Още от началото на изборния ден в районните избирателни комисии постъпиха множество сигнали, че печатите не се нараняват. Такива са получени от две секции в Хасково, в Пазарджик и др. Интересен сигнал има за СИК-034 в 8 СОУ в София, подаден от ззастъпник на "Движение България на гражданите", че печатът не е бил маркиран.
Проверката на РИК-София град установява, че членовете на СИК са опитали, но не успяли да маркират печата, макар че това по принцип е една доста проста операция по нараняване на гумената част, за да стане уникален.
Особено многозначително е едно решение на РИК- София, защото то доказва, че проблемът с неуспешното маркиране (нараняване) на печатите е масов.
ЦИК все още не е в състояние да каже колко общо са сигналите за немаркиран печат, но действително информацията за изработените в повече печати идеално съвпада с тази за отпечатаните в повече бюлетини, коментира юридическият сайт. Както вече е известно, вместо да поръча нужните според Изборния кодекс 7 555 300 бюлетини (броя на избирателите плюс 10 % отгоре), правителството е поръчало 8 343 000 броя или 787 700 бюлетини повече.

Няма коментари:

Публикуване на коментар