вторник, 14 май 2013 г.

Разкрития

Откриха хиляди фалшиви бюлетини!

Австрийската фирма СОРА, която пет партии без ГЕРБ наеха да брои паралелно гласовете, се натъкна на 14 662 бюлетини, които не съответстват на бюлетината-образец.
Това стана ясно на пресконференция, на която австрийците обявиха резултатите от броенето. Откритите фалшиви бюлетини представляват 0,4% и напомнят за скандала от деня преди вота. Тогава стана ясно, че ДАНС и прокуратурата са разбили печатница с 350 000 незаконни бюлетини - отпечатани допълнително и съхранявани след като е трябвало да бъдат предадени.
СОРА не конкретизира несъответствията в бюлетините и обяви, че ще иска още време, за да ги анализира.
Австрийските преброители се натъкнаха и на други скандални факти.
Един от тях е, че около 10% от СИК-овете не са спазвали правилника на работа. Тези комисии имат проблем със спазването на правилника и не са работили правилно, казаха от СОРА.
Между 15 и 20 % от СИК-овете са предали протоколи с несъответстващи данни,
стана ясно още от изявлението на представителите на австрийската-фирма преброител. Много от комисиите не са предоставили протоколите, макар че по закон трябва да го направят
Претенцията за добра организация на Райков е абсолютно несъстоятелна, категорично трябва реформа при начина на гласуване
обявиха от СОРА.
Данните от преброяването на фирмата дават 3% разлика между ГЕРБ и БСП.

ГЕРБ взима 30,7% от гласовете, БСП – 27,2%, ДПС – 10%, Атака – 7,6%.
Това сочат резултатите на СОРА при обработени протоколи от 10 889 секции от 11 648.
Паралелното преброяване показва 96 депутати за ГЕРБ, 84 за БСП, 36 за ДПС, 34 за Атака.
Според СОРА 3,2% са гласували за България на гражданите, 3,8 за НФСБ.
Изследването е показало, че 0,6% или 21 105 бюлетини имат допълнителни символи или знаци. 81 623 са невалидните бюлетини което е 2,4 % от всички.
„Установихме, че в 31 секции има белязани бюлетини, има много допуснати грешки с бюлетините, които са установените и от избирателните комисии,
казаха още от СОРА.
Експертите все още не са завършили окончателно работата си, тъй като не разполагат с всички протоколи. Някои от СИК-овете не са изпратили данните, като от СОРА не разполагат с такива и за гласоподавателите от чужбина.
Затова специалистите са разработили два евентуални сценария, които могат да повлияят на преразпределението на депутатските места в следващия парламент.
1 място плюс или минус за ДПС може да реши всъщност как ще се развие процесът по съставяне на правителство.
При първият сценарий е, че едно място може да отиде от ДПС към ГЕРБ, а при втория - едно място ще отиде от АТАКА към ДПС.
За да се случи вторият сценарий и да се постигне мнозинство от Коалиция за България и ДПС са нужни около 3000 гласа, обясни Кристоф Хофингер.
От SORA са получили и сканирали 8990 изборни протоколи, 6500 от протоколите са преминали контрола на качеството, но 2440 протокола не са преминали контрола по качеството.
Около половината от тези 2440 съдържат невалидна информация или в тях липсва информация. Някои от тях обаче ЦИК е коригирала, без от СОРА да имат яснота защо и как.
По обяд ЦИК излязоха с данни от преброяването на всички протоколи в страната, според които разликата между първите две партии е около 4 на сто.