сряда, 15 май 2013 г.

Разкрития

Бюлетините от Костинброд са били годни и готови за разпращане по всички райони!

Прокуратурата извършва безпрецедентен оглед на живо с участието на журналисти


В печатницата "Мултипринт" откритите бюлетини са били годни, неохраняеми и готови за
експедиция. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във връзка с безпрецедентния скандал за откритите 350 000 фалшиви бюлетини.
Борислав Сарафов изложи част от материалите по досъдебното производство. Той каза, че при огледа на ДАНС в складово помещение в печатницата в Костинброд са открити 10 палета с бюлетини, като складовото помещение, в което са държани, не е било заключено. "Мисля, че прокуратурата беше длъжна да образува досъдебно производство, още повече, че се говори за напълно годни бюлетини, както в справката на ДАНС, така и от експерт по полиграфия от печатницата на БНБ. "Веднага след получаването на справката на ДАНС информирах президента на републиката в петък вечерта. Не защото дължим отчет някому, а защото предстоеше ден за размисъл", разказа главният прокурор Сотир Цацаров по повод намерените 350 000 бюлетини в печатницата "Мулти принт" на пресконференцията, която дава в момента.

"В петък, 10 май, в Прокуратурата постъпват сигнали; единият касае печатница
"Мултипринт" в Костинброд; сигналът е подаден от Мая Манолова. - допълни той. - По сигнала е възложена проверка на органите на ДАНС, тя завършва със съответна справка, каза Цацаров. На базата на резултатите от тази справка и проверката на ДАНС, СГП образува досъдебно производство - за длъжностно престъпление и престъпление, свързано с политическите права на гражданите. След това се извършват първите действия по разследването. След получаване на справката от ДАНС и образуване на досъдебното производство, след първите действия по разследването, след като бяха посочени данни от ДАНС, които тепърва трябва да бъдат проверявани, информирах президента на републиката. В 22,10 часа в петък вечерта го информирах по телефона. Първото нещо, което г-н Плевнелиев постави като незабавна задача, бе организирането на охрана на намерените бюлетини. Охраната бе възложена на жандармерията", каза Цацаров.

"Предложих на президента, че разумният подход би следвало да бъде, че до приключване на изборите, Прокуратурата да не изнася информация. Това не е отчет на Прокуратурата пред държавния глава. В ден за размисъл и изборен ден това е нормално взаимодействие; той следваше да бъде информиран за това, което Прокуратурата е установила", каза Цацаров.

"На следващия ден станалото в Костинброд бе оповестено от една медия. Около 17.00 часа поради огромния медиен интерес, Прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение. Това прессъобщение никъде не сочи, не адресира, дори не намеква за политическа партия. За мен е необяснимо защо една политическа партия идентифицира себе си с този инцидент, за да твърди, че Прокуратурата е свалила техният резултат с 5 - 6 %. Реакцията на останалите политически партии беше експлоатация на събитието. Прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е изнесла такава информация, че е адресирала към определена политическа партия, че е повлияла на резултатите, каза Цацаров. Единственият извод е, че прокуратурата просто трябваше да стои на едно място; да е пасивен наблюдател. Подобна позииця не съответства на моите разбирания за работата на институциите", добави Цацаров.


Под някои от бюлетините пише Благоевград, Хасково, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Шумен, външно министерство, Варна. Ако приемем, че това е брак, трябва да приемем, че имаме брак предвиден за всеки един МИР. Общо взето тези данни за нас бяха смущаващи и бяхме длъжни да изолираме тези бюлетини от участието в изборния процес, подчерта Сарафов. "Имало е транспортни фирми, които са били готови да разнесат в няколко български градове част от откритите в "Мултипринг" бюлетини", заяви преди минути Роман Василев, и.д. градски прокурор на София.
"Главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков е подписал документите за обществената поръчка с "Мултипринт". Не е упражнен никакъв контрол по осъществяването и провеждането на договора за изпълнение на поръчката по отпечатването на бюлетините. По тази причина може да бъде потърсена отговорност на длъжностни лица от МС", заяви Цацаров. Според него служебното правителство няма никаква вина за гафа с допълнителните бюлетини.

"До момента няма повдигнати обвинения на нито едно лице във връзка с разследването по случа с Костинброд", заяви Сарафов. "Бюлетините можеха да се изработят в печатницата на БНБ, а не в тази на "Мултипринт". Получава се така, че една частна фирма отпечатва бюлетините, а след това има законово право да организира и транспорта им. Това не е упрек към служебното правителство", заяви преди минути главният прокурор Сотир Цацаров.
"Контролът, който е упражнил главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков по отношение на отпечатването на бюлетините е 0,0%", подчерта Цацаров.
Прокуратурата извършва безпрецедентетноглед на живо пред тв камери с участието на двама журналисти като поемни лица на бюлетините, открити в Костинброд.
"Достойните прокурори" изтекли от ДАНС

Документите, изпратени анонимно тази нощ на мейлите на медиите са истински, но не са изтекли от прокуратурата. Те са били в ДАНС и едва час преди започването на пресконференцията са пристигнали в прокуратурата,
каза главният прокурор Сотир Цацаров.
Подателят не е Борислав Сарафов, както пише на изпратения мейл,  но не е и от "група достойни прокурори", защото те не биха били анонимни, заяви обвинител №1
"Писмото е за три вещици - БСП, Делян Пеевски и третата съм аз, които сме манипулирали целия този спектакъл", обясни смисъла на мейла Ццаров.
Той смята обаче, че мейлът е в помощ на прокуратурата, защото показва именно какво е открило вещото лице, отишло на място заедно с разследващите, където открива "складово помещение, където има 4 палета, представляващи брак и такива, представляващи надтираж", което е и обектът на досъдебното производство.
Обвинител №1 обяви, че ще разпореди проверка как точно тези документи са излезли от ДАНС и са стигнали до медии.

Първи коментари на изнесената информация от Прокуратурата:

Потвърди се, че са били подготвяни голям брой бюлетини, с които ГЕРБ са се опитали да манипулират вота.  
Това обяви лидерът на Атака Волен Сидеров в коментар на пресконференцията на главна прокуратура, която показа, че бюлетините, отпечатани допълнително в Костинброд, са били предназначени за различни градове. Това опровергава тезата на печатницата и правителството, че става дума за технологичен брак.
Виновните трябва да отидат на съд, 
категоричен е лидерът на националистите. Според него сред хората, на които трябва да се търси отговорност, е и служебният премиер Марин Райков. Той трябва да бъде привлечен като обвиняем за скандала, каза Сидеров. Лидерът на Атака се зарече, че ще иска разследване на всички сделки на служебния кабинет.
Борисов си търси оправдание, за да избяга от отговорност,
коментира Сидеров интервюто на Борисов пред "Труд", в което бившят премиер обяви, че някой в прокуратурата ще го отнесе за скандала с фалшивите бюлетини. Според шефа на националистите си личи паническото поведение в лицето на ГЕРБ, защото страхът от санкции явно е голям.
Дано системата стигне докрай и бързо бъдат предприети действия от страна на съда
каза още Сидеров.

Атака твърдо няма да влиза в преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.
Това потвърди отново лидерът на националистите Волен Сидеров. Той беше категоричен, че партията му няма да влезе в коалиционни отношения с основния си опонент от ДПС. Шефът на Атака показа, че въпросът за подкрепа на широко програмно правителство стои отворен.
Заставането зад него ще зависи от това доколко ще се възприемат предложенията на националистите за вдигане на доходите и битка с монополите.
Ще имаме принципно отношение и изисквания, каза Сидеров.